Rapporten visar att studiemedelssystemet fungerar dåligt ihop med föräldraförsäkringen. De flesta unga studerande med barn hänvisas till föräldraförsäkringens grundbelopp. Det beror på att de oftast inte har hunnit börja jobba innan de började studera. Den här gruppen jobbar också parallellt med studierna i högre utsträckning för att ha råd att studera.
– Vill man öka antalet studerande kan man analysera en höjning av tilläggsbidraget och en bättre anpassning av föräldraförsäkringen till studiemedlen, säger Magnus Forss, chef för utvärderings- och statistikenheten vid CSN till Lärarförbundets tidning.
Många föräldrar upplever även rent praktiska problem med att studera. De uttrycker att det är tufft med sena undervisningspass, att studiekamraterna är oförstående inför deras behov och att det är svårt att förena barnomsorg med studier.
– Om högskolor och universitet vill öka andelen föräldrar krävs förändringar som underlättar deras situation. En möjlig väg att gå är att utöka möjligheterna att studera på distans eller deltid, säger Magnus Forss.
Fotnot: Rapporten ”Studerande föräldrar i högre utbildning” bygger på omfattande registerstudier, enkätundersökningar samt djupintervjuer med studerande föräldrar.
Fler nyheter om föräldrafrågor här