En trampolin är en säker barnmagnet i grannskapet. Ungar älskar att hoppa och kan ägna timmar och åter timmar åt det, och helst tillsammans med kompisarna. Många kompisar. Men ju fler barn som hoppar samtidigt desto större är risken för skador.
– Vår rekommendation är en hoppare. Det är svårt att parera den andres studs, särskilt för små barn som inte har fullt utvecklat balanssinne. Två hoppare åt gången är acceptabelt om hopparna har erfarenhet och om de är ungefär lika tunga. Fler än två avråder vi bestämt från, av säkerhetsskäl, säger Christin Eskilsson på Trampolinspecialisten i Malmö
7000 skadade
Enligt siffror från Räddningsverket blev nära 7000 barn skadade vid trampolinhoppning under 2007, och kurvan har varit brant stigande de senaste åren.
De vanligaste skadorna är i händer, armbågar, axlar, nacke, knä, anklar och tår samt vissa sårskador. Skadorna kan vara allt från vridningar till komplicerade benbrott.
För att undvika dessa skador bör man som förälder ha uppsikt över trampolinen när barnen hoppar men också se till att man köper en trampolin av god kvalitet.
Innan du köper trampolin
Säkerställ att du har en bra plats åt trampolinen. Ojämnt och hårt underlag, stenar och träd i närheten ökar risken för skador om man faller av.
– Lämpligt underlag är gräsmatta. Det bör inte finnas staket, stenar, trädgårdsmöbler eller liknande inom cirka två meter, säger Christin Eskilsson.
När det gäller trampolinens utförande finns det några saker att tänka på: storlek, kantskydd, ram och skyddsnät.
– Trampolinens storlek bidrar till säkerheten, genom att man får större marginal för snedhopp utan att riskera att landa på kanten. Kantskyddet ska hindra att man gör sig illa på ram och fjädrar om man råkar landa där. Ett bra kantskydd ska vara av material som ger bra stötdämpning, och ha bra fastsättning så att det verkligen sitter exakt där det ska även när man hoppar och det blåser, säger Christine Eskilsson.
En kraftig tung ram är säkrare än de lätta ramarna av tunnväggigt stål.
– De lätta ramarna är acceptabla för barn, men tveksamma för äldre tonåringar och vuxna.
Skyddsnät runt trampolinen är ett enkelt sätt att undvika de skador som orsakas av att man faktiskt ramlar av trampolinen.
– Vi rekommenderar skyddsnät. Speciellt för barn under 6 år eftersom deras balans inte är fullt utvecklad. Men även för äldre barn är skyddsnät bra och minskar risken för skador.
Prata säkerhet med barnen
Innan barnen börjar hoppa bör man som förälder gå igenom regler som alla kan vara överens om. Det är inte bara att börja hoppa.
– Det är också viktigt att föräldrarna faktiskt är närvarande och har uppsikt över trampolinen, säger Christine Eskilsson.
Bra för utvecklingen
Trots att det finns risk för skador – säkra och trygga trampoliner ger bra träning för barn.
– Det ger bra träning av muskler, balans och koordination. Vi har diskuterat trampolinhoppning med många läkare; allas åsikt är att trampolinen är positiv för folkhälsan, och att fördelarna klart överväger risken för skador, säger Christine Eskilsson.
Säkerhetstips för montering och användning av trampoliner
* Läs bruksanvisningen för montering, och montera enligt denna.
* Kontakta säljaren om du är osäker på hur bruksanvisningen ska förstås.
* Kolla och testa trampolinen efter montering. Se till att tampar, fästen och kantskydd sitter som de ska.
* Ha bra plats runt trampolinen, helst två meter, och se till att placera den på ett plant underlag.
* Fäst trampolinen om det är risk för att vinden kan ta tag i den.
* Vuxna bör värdera barnens kroppskontroll och följa med när barnen hoppar.
* Ha klara regler för antal barn på trampolinen. Det bästa är en åt gången. Var uppmärksam på att faran för skador ökar med antalet barn och särskilt när de hoppande har olika kroppsvikt.
* Kom ihåg att säkerhetskontrollera och underhålla trampolinen. Kolla fjädrar, kantskydd mm före hopp.
* Undvik att hoppa när trampolinen är våt.
* Var uppmärksam på att volter på trampolinen kan medföra stora risker för allvarliga nackskador.
(Källa: msb.se, konsumentverket.se)
FAKTA:
Den moderna trampolinen uppfanns av amerikanen George Nissen 1936. Under andra världskriget blev hans trampoliner använda som träning av piloter för att öka deras förmåga att orinetera sig i luften. Trampolinen eller studsmattan som vi känner den idag har behållt mycket från Nissens förlaga. Från 1999 blev trampolinsporten en del av de Olympiska grenarna i både herr- och damklass.
(Källa: Wikipedia)
Mer sommarläsning: Odla med barnen
Har du koll på solen och solskydd?