– Vi har testat många vagnar genom åren, men jag har aldrig varit med om ett sämre resultat, säger Patrik Spånglund på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet.
Två av de testade vagnarna var direkt farliga. Vagnen 2Me by Riko slog ihop som en rävsax när chassit gick sönder och vagnen Chicco som sålts i 15 000 exemplar i Skandinavien, hade problem med framhjulsfästningen.
Läs: Att ställa ifrån sig barnvagnen
Fakta om testet:
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har för Testfaktas räkning testat sju olika paraplyvagnar med justerbart ryggstöd enligt standarden EN 1888.
Följande paraplyvagnar har testats:
• 2ME- 5 L Bergen
• Babytravel – Bombay
• Brio/Carena – Lieback Lux
• Chicco – Lite way
• Akta Graco – U’go
• Kolestra – Simba
• Maclaren – Quest Sport
Standarden EN 1888
Alla barnvagnar som säljs inom EU måste leva upp till standarden EN1888, som bland annat svenska Konsumentverket varit med och tagit fram. För att bli märkta med standarden ska tillverkarna själva ha testat vagnen på ett ackrediterat laboratorium.
Enligt standarden ska provningen ske i en viss ordning. Om en vagn går sönder eller inte klarar standarden i ett delprov underkänns den.
Stabilitet
Vagnarnas stabilitet undersöks genom att de lutas med en provvikt på 15 kg framåt, bakåt och åt sidan. Vagnen måste klara en lutning på minst tolv grader.
Utmattningsprov på ojämn yta
I detta delprov undersöktes barnvagnarnas hållfasthet genom att de fick rulla 72 000 cykler på ett rullband med två små gupp på. Testet motsvarar att man kör totalt 312 km på ojämn väg. Vagnarna ska klara hela provet utan att få någon åverkan.
Slitstyrka handtag
Handtagens hållbarhet undersöks genom att vagnarna utsätts för 3000 cykler av lyft och tryck med en kraft motsvarande15 kilo (fram- respektive bakhjul lyfts 12 cm). Det motsvarar att man kör vagnen upp och ner för en trottoarkant eller liknande.
Låsningsmekanism
Låsningsmekanismen undersöks så att det inte finns risk att vagnen kan fälla ihop när den är uppfälld. Testas genomförs genom att man drar i handtaget i fällningsriktningen med en kraft som motsvarar 20 kg.
Hållfasthet (krockprov)
Vagnen rullas nerför ett lutande plan på 10° och stoppas av ett stabilt stopp. Detta görs tio gånger framåt och tio gånger bakåt.
Ryckprov handtag
Laboratoriet undersökte hur fällningsmekanismer med mera håller när man rycker i handtagen med en viss kraft.
Risk att fastna eller klämma sig
Laboratoriet undersökte om det finns risk att ett barn kan klämma sig eller fastna med fingrarna i vagnarna. Av standarden framgår tydligt att detta inte får förekomma. Ingen vagn i testet hade några klämrisker. Däremot hade fyra av vagnarna otillåtna hål där barnet kan fastna med fingret. Två av vagnarna hade två sådana hål vardera.