UncategorizedLåt utflykten bli målet

Låt utflykten bli målet

Av av Pernilla Gudmundsson. Ill Foto: iStock.com 332 Uppdaterad 17.10.11

”Mysiga hemmadagar” är nog bra, men särskilt på hösten behöver både barn och vuxna frisk luft och dagsljus. Men vad ska man göööööra?

– Mamma, jag tycker inte om höst och vinter!

Varför då?

– Man kan inte leka lika bra, man måste ha tjocka kläder på sig och det är kallt.

Minns du hur din ettåring kunde ägna en halvtimme åt att betrakta en nyckelpiga, hjälpa den upp ur gräset, se den flyga, följa efter den? Det är människors naturliga tillstånd att vara här och nu. Och naturen är det mest fantastiska vi har. Små under sker hela tiden, ofta utan att vi märker det eftersom vi har för bråttom. Att stanna upp och låta sig fascineras gör gott i själen.

Läs också: Rödhårig bebis? Nej tack!

Och det är absolut gratis. Är det något jag vill ge vidare till min dotter är det just detta. Motsatsen till trött blasébarn som uttråkad gnäller om att få nästa pryl. För barn är nyfikenhet, förundran och fullständig närvaro legio tills vi vuxna lär dem att skynda, stressa och matar dem med artificiell underhållning.

Både min dotter och jag gillar naturen och stannar oftast för att lukta på blommorna. Men vi är också utpräglade sommarmänniskor och kanske har jag omedvetet överfört min skepsis kring mörker och kyla till henne för hela förra vintern kom det många suckar från nämnda femåring. Men nu är det som det är – vi bor inte i Italien och får göra det bästa av saken.

Utgångspunkter för utflykt
Det är ljust några få timmar mitt på dagen. Okej, det är lite ruggigt och kanske blåsigt. Bästa plejset: skogen! Vi kollar kartan efter närmsta dunge. Den behöver inte vara stor, det är miljön som är viktig.

Kläder
Lager på lager är bra. Mjukt och skönt underställ (tajts och t-shirt), fleece som värmer och så regnställ/vindställ ovanpå. Toppluva och fingervantar/torgvantar vid behov eller medpackade. Vi ska inte bylta på i onödan då blir det bara svårt att röra sig.

Matsäck
Maten är halva grejen! Det allra bästa är om man kan grilla. Elden i sig är fascinerande och väcker något inom oss, får oss att slappna av och må bra. Att göra upp eld (läs: tända engångsgrillen) och få äta nygjord, varm mat slår dessutom högre än inplastade ostmackor. Att äta utomhus känns så… urspungligt. Back to nature, liksom. Den känslan vill jag dela med mitt barn.

Engångsgrill finns att köpa på mackar och varuhus, är lätt att bära och man tänder den snabbt med en tändsticka. Om man bara ska grilla korv så kan man tänka på att glöden varar länge. Vi utnyttjar den genom att grilla grönsaker -majskolv, paprika, svamp, aubergine.

Eller förbereda ett folieknyte med rotsaker och vitlök skurna i småbitar hemma. Supergott! Man kan också göra små grillspett där var och en får trä på sina favoriter. Till efterrätt kan man köra klassikern: banan i folie med choklad. Skär en skåra i bananen, fyll med chokladbitar, vira in i folie och grilla några minuter. Mums!


Aktiviteter
Ett tips jag hittade på en Mulle-sida var att hälsa på skogen när man kommer fram och precis ska gå in: ”God dag skogen! Får vi hälsa på? ” Det kan förstärka känslan att vara aktsam och ödmjuk mot det som växer och lever i skogen.

Är det svampsäsong så ta med en svampbok och gå på jakt efter skogens guld! Man kan göra en tävling av vem som hittar först, flest, eller mest ovanlig svamp. Om man inte är svampkännare är det säkrast att endast spara kantareller och Karl Johan till kvällsmackan. Magpumpning ingår i alla fall inte i min plan.

– Vi samlar kottar och gör djur med hjälp av tändstickor. Överkursen är att bygga ett stall till djuren. Det gör man lätt med lite pinnar, sten och mossa. Ge djuren namn och lev er in i denna alternativa värld en stund!

– Sätt er vid en myrstack och betrakta aktiviteten. Filosofera kring hur livet skulle te sig om man var myra.

– Se om ni kan hitta en stubbe. Kolla in årsringarna och förklara hur man kan räkna ut trädets ålder – varje år ger en ny ring!

– Gå på upptäcktsfärd. Leta efter en mjuk sak, en sträv /knottrig sak, en hård sak, en grön sak, en vit sak och en brun sak. Typ. Prata om vad ni hittar.

– Samla olika slags vackra löv och ta med hem. Kolla på kvällen i bok/på nätet vilka träd de tillhör.

Läs också: Väntar du en Pippi eller en Timmy?

När barnet blivit trött på att gå kan man förflytta sig framåt med hjälp av lek.

– Gå i led efter varandra och håll i varandra på axlar eller höfter. Den som är först har en magisk sten i handen. Kasta den framåt och se var den hamnar. Alla går framåt till stenen. Den som kastade får ställa sig sist och sen är det nästa persons tur att kasta. Den magiska stenen visar vägen och vips har man glömt bort att det var jobbigt att gå.

– Gå på led efter ramsan: ” Fram å fram å fram å fram. Bak. Stopp å stopp och stopp. Ner och upp. Hopp och hopp.”

Nu går det nog lite lättare att promenera igen. Men man behöver inte vara iväg så länge. Det är bättre att åka hem innan tröttheten slår till. Så att man längtar tillbaka och snart får hälsa skogen igen.

Blinkande dataeffekter tröttnar man på. Men livets under pågår runt oss hela tiden. Ditt barn gör som du – påminn dig själv om att stanna upp och njuta av naturen! Gå ut och titta på regnbågen, se upp mot stjärnorna och känn hur allt hör ihop, lyssna på fåglarna och lukta på blommorna!

Liten packningslista
Engångsgrill, tändstickor (lagda i plastpåse: dumt att bli snuvad på den goda maten för lite väta), korv, bröd, ketchup och senap (de senare kan med fördel hällas över i småburkar så har man sparat lite ryggsäcksvikt) grönsaker, bananer, choklad, folie dricka.

Hushållspapper (i plastpåse). Gafflar till grönsakerna, teskedar till chokladbananerna. Glöm inte plastpåse till soporna och att ta med extra vatten att släcka elden med.

”Hej Då skogen! Tack för att vi fick hälsa på!”

Få mer inspiration: Långsamhetens lov

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...