UncategorizedÄr våra bebisar stressade?

Är våra bebisar stressade?

Är våra bebisar stressade?
Av av Lotta Svensson. Foto:Istock.com 236 Uppdaterad 11.11.10

Fånga dina ögonblick


Om önskan finns så går det att hitta på massor av saker med sin lilla bebis. Aktiviteter som babyrytmik och sagostunder går lätt att söka upp. Men hur är det egentligen med små barn och intryck och när blir det för mycket? Neuropsykologen Gunilla Källgren gör dig klokare och kanske också lite lugnare. 

Idag präglas samhället i mångt och mycket av att vi ska hålla ett högt tempo, vara flexibla och hinna med olika sorters upplevelser. Barnvagnsbio, babysim, babycafé, massage eller mamma-barngympa är några bland utbudet som presenteras för föräldrar. Neuropsykolog Gunilla Källgren intresserar sig för hur det lilla barnet tar till sig omvärlden. När det gäller bebisaktiviteter är det lätt att koncentrera sig på de intryck som uppstår under den speciella timmen aktiviteten pågår menar hon. Istället borde man se mer till helheten. 

-Stress uppstår oftast tiden före och efter en aktivitet.  Det är bussar som ska hinnas med och matning som ska passas.

Läs mer: Så uppfattar små barn Julen

Vad kan då vara bra att tänka på när man tittar efter en bebisaktivitet?

-Man bör ransonera kraftigt och välja ut en aktivitet som verkar passande. Det finns olika bebisträffar med olika syften. Babymassage till exempel är bra för att utveckla samspelet mellan sig själv och barnet. Medans barnvagnsbio är lite mer tok kan jag tycka, säger Gunilla Källgren.

Hon talar vidare om att det är nyttigt att utvärdera hur man själv lever. Om man som person känner sig stressad är det lätt att smitta av sig på sitt barn. Balans är viktigt. Att känna att det finns både stunder då saker händer och stunder då allt är stilla. Ett litet barn mår bra av att ligga vaket och göra ingenting. 

-Många känner sig isolerade hemma och vill ut och träffa folk för att inte bli deprimerade. Jag kan mycket väl förstå att man längtar efter möten. Men det gäller att balansera detta med lugn och ro för den lilla. Man bör själv göra någon slags grundbedömning som förälder.

När en bebis utsätts för allt för mycket stimulans brukar den lilla titta bort. En slags säkerhetsreflex sätts igång. Ett barn som blir överstimulerat kan visa det genom ett rubbat mat- och sovmönster. Det uppstår helt enkelt en oro i dygnsrytmen. Ett litet barn arbetar hela tiden med att försöka förstå det som händer runt omkring. Om det blir för många nya saker kan det lätt bli för rörigt på insidan.

Det är föräldrarnas uppgift att hjälpa barnet sortera och ta in intryck i lagom takt. Reaktioner från föräldern är nödvändigt på allt nytt som sker. Om en hund dyker upp tittar den lilla på sin mamma eller pappa för att få hjälp med förståelse av vad den lurviga typen är för något. Om den är farlig eller inte. 
Att man som förälder finns med och hjälper till att förstå omvärlden är enligt Gunilla Källgren den bästa hjälpen ett barn kan få. Det bidrar till att barnet får en god känslomässig och social förmåga. 

Läs: Manliga p-piller

Tidigare arbetade Gunilla Källgren som psykolog inom MVC och BVC och där mötte hon massor av föräldrar. Hon såg ett enormt intresse och engagemang hos dagens föräldrar.  Kanske större än någonsin menar hon.

Gunilla Källgrens råd för att undvika stress hos det lilla barnet:

  1. Tänk på att små vakna barn behöver många, lugna stunder där det inte händer så mycket.
  2. Bär ditt barn mot dig i bärselen eller ha barnvagnen riktad mot dig för att minska på intrycken.
  3. Umgås med andra genom att promenera med vagnarna. Av det mår både ditt barn och du bra av.
  4. Om du behöver mata/amma ditt barn utomhus –sök upp lugna platser.
  5. Den viktigaste stimulansen ett barn behöver är DU. Din röst, din beröring och att se ditt ansikte.


Fotnot: Gunilla Källgren finns i Stockholm och har arbetat som psykolog och neuropsykolog i 35 år. Numera föreläser hon om barn och stress.

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...