Min första tanke är att kvinnan i artikeln “Barn och karriär går ihop” resonerar som en ensamstående. Såklart ett pussel att få ihop föräldraskap och karriär om man är ensam om ansvaret för barn. Nu råkar jag veta att hon har en man. Barnen har en pappa. Han nämns över huvud taget inte. Att få ihop rollen som mamma och ändå ha kvar karriären kräver hjälp, hjälp som hon alltså köper. Inget fel i det (eller, det kanske vissa tycker men det är en annan diskussion) Hur får hennes man ihop det med sitt föräldraskap och sin karriär? Hon berättar inte hur de delat på ansvaret. Det verkar vara hennes. Hon säger till och med att hon emellanåt spenderat hela sin lön på att köpa tjänster. Det verkar alltså vara hennes business det där med att sörja för barn och hem.
Jag är inte alls provocerad över att kvinnor väljer att satsa på karriären och kombinera det med föräldraskapet. Alltså, hallå – det är inte Tyskland vi snackar. Detta har väl kvinnor I Sverige gjort länge. Jag blir däremot provocerad över frånvaron av diskussionen om fädernas pusslande. Hur får de ihop det? Tystnad. Istället hänger snacket om “Kvinnor kan” a´la 80-talet kvar. Kämpa, köp hjälp så ska du se att det går. Inte hur man delar upp ansvaret mellan sig som föräldrar för att få ihop det. Begreppet ”dubbelarbetande” nämns uteslutande ihop med kvinnor. Men pappor är väl också föräldrar samtidigt som de jobbar?! Frågan kvarstår: vad är pappans roll? Är det så illa att vi fortfarande ser mamman som förälder nummer ett medan pappan i bästa fall “hjälper till”? Har vi inte kommit längre?
Enligt en ny studie verkar det dessvärre just så. Sociolgen Ann Zofie Duvander har undersökt uttaget av föräldradagar och attityder kring detta.
För kvinnor räknas 0-10 månader som en kort ledighet, 10-14 som medel och över 14 månader som lång. 45 procent av kvinnorna tar ut mer än 14 månader. För männen räknas 0-2 veckor som kort, 2 veckor till 3 månader som medel och över 3 månader som lång.
Om samma mått som för kvinnorna skulle ha använts för männen, skulle i princip alla ha hamnat i gruppen “kort uttag”.