Alla har passerat vecka 30 och vi pratar om de kommande förlossningarna. Några har barn sedan tidigare, för andra är det första gången. Men det är tydligt att nedräkningen har börjat.
På väggarna hänger foton av nyförlösta små bebisar. Skrynkliga ansikten. Små munnar som gapar över stora bröstvårtor.
Instruktören Anette Lindbergh är barnmorska och delar sin tid mellan kvinnokliniken och yogapassen. Hon berättar en anekdot från förlossningen.
Barnmorskan frågar patienten:
– Har slemproppen gått?
– Nej, han är bara och parkerar bilen.
Gruppen skrattar.
Anette förklarar att passet idag är en mycket lugn form av hathayoga anpassad efter den gravida kroppen. Vi börjar med att lägga oss i positionen dödsstilla, antingen på rygg eller på sidan beroende på vad som känns bäst. Varje deltagare har fått två kuddar som kan användas för att underlätta övningarna. Nu ligger en under huvudet och en mellan knäna.
Efter några minuters avslappning fortsätter vi i skräddarställning. Ryggen knakar och krasar när jag vrider den från sida till sida. Sedan jobbar vi oss vidare genom ryggen, rumpan benen och vaderna. Betoningen ligger på stretch och vila snarare än muskelträning.
Vissa övningar gör vi i par, andra enskilt. Roligast är studsövningarna på pilatesboll. Anette tipsar om att man kan låna en boll på förlossningsavdelningen att studsa på under värkarbetet. För gravida ska de gärna vara löst pumpade och stabila att sitta på. Och så kniiiper vi om bäckenmuskulaturen.
När 90 minuter passerat är jag inte svettig. Men kroppen mår bra. Störst nytta gör den avslutande visualiseringsövningen.
Anette guidar oss genom den kommande förlossningen och jag märker att jag börjar tänka annorlunda på min egen roll. Från att tidigare mest ha fokuserat på hur jag ska klara smärtan till att börja fundera på uppgiften. Att föda. Och stunden efteråt då jag äntligen ska få hålla min lilla tjej.
Fakta gravidyoga
Kurser i gravidyoga finns på de flesta håll i landet. Rörelserna är hämtade från hathayogan och anpassade för att passa den gravida kroppen. Fokus ligger lika mycket på att mentalt förbereda kvinnan inför förlossningen som på de fysiska yogaställningarna och andningen.