Sant är att tänderna och munhälsan utsätts för mycket större påfrestningar under graviditeten och att många kvinnor upplever problem. Det är också därför det funnits så många myter kring munhälsa och graviditet, många kvinnor har kunnat vittna om att de upplevt problem och då dyker också självklart många olika förklaringar upp.
– Det finns flera olika orsaker till att många gravida kvinnor upplever problem med tänder och tandkött under graviditeten, säger barnmorska Lillemor Pihlqvist.
Hormonförändringar i samband med graviditeten gör att immunförsvaret förändras och det uppstår obalans i munnen. Många kvinnor drabbas därför lättare av tandköttsinflammation, muntorrhet och även ökad risk för karies under sin graviditet.
– Tandköttsinflammation gör att tandköttet svullnar, blir lättblödande och ömmar. Detta kallas graviditetsgingivit och känns precis som en vanlig tandköttsinflammation. Många kvinnor reagerar då med att bli för försiktiga med tandborstningen vilket bara ökar problemen ytterligare, säger Pihlqvist.
Men allt är inte hormonernas fel. Problem med försämrad munhälsa beror även på att många gravida kvinnor äter och dricker både mer och oftare. Småätandet gör det självklart också extra viktigt med regelbunden tandborstning och rengöring av tandmellanrummen med tandtråd.
Illamående, kräkningar och tandborstning
Många kvinnor drabbas av illamående och kräkningar under framförallt första delen av graviditeten. Då kan det vara svårt att borsta tänderna utan att få kväljningar. På grund av detta försämras förmågan att fullfölja en god munhygien vilket i sin tur leder till ökad risk för karies, tandköttsinflammation och tandlossning.
– Om du kräkts eller mått illa, vänta en stund med att borsta tänderna. Magsyran luckrar upp emaljen och gör den känslig för tandborstning, skölj munnen med vatten istället, säger Pihlqvist.
Under graviditeten förändras balansen i kroppen och särskilt utsatt är munnen
Tandhygienist Elma Dizdarevic menar att bästa sättet att undvika de problem som kan uppstå med ett förändrat immunförsvar är att vara extra noggrann med tandborstningen för att undvika risken för infektioner i tandköttet.
– Något som många faktiskt inte vet är att karies smittar. Föräldrar med karies som stoppar barnets napp i munnen (för att ta bort smuts) innan de ger nappen till barnet för alltså över karies i barnets mun. Uppkomsten av karies förhindras enkelt genom att uppehålla en god tandhygien, säger tandhygienist Elma Dizdarevic.
Elma Dizdarevic menar att det bästa rådet för kvinnor som just upptäckt eller är i början av sin graviditet är att gå till tandläkaren så snart som möjligt för att kontrollera och behandla eventuella problem med tänder och tandkött tidigt under graviditeten. Mot slutet av graviditeten är du ofta tröttare än vanligt och har dessutom mycket annat att tänka på inför en stundande förlossning och livet med ett litet nyfött barn.
– Hos tandläkaren är det mesta som vanligt under graviditeten och det innebär inga extra bekymmer att du väntar barn. Det är ingen fara att få bedövning medan du väntar barn eller ammar. Det är inte heller några problem om du måste röntgas hos tandläkaren, då får du använda ett blyförkläde under själva röntgenfotograferingen.
Tandblekning under graviditeten är inte att rekommendera. Även om det finns få vetenskapliga belägg för att fostret skadas eller påverkas känns det ändå onödigt att ta den risken. Samtliga leverantörer av professionella tandblekningsprodukter avråder dessutom från tandblekning under såväl graviditet som amning. Berätta alltid för din tandläkare att du är gravid eller om du ammar.
Samtidigt som det är viktigare än någonsin att sköta sin munhälsa under graviditeten, så är det inte något att oroa dig för.
– Att sköta din munhälsa och därmed också må bättre är lätt säger Dizdarevic.
- Se till att du tar dig tid till noggrann tandborstning morgon och kväll i minst två minuter. Det är välinvesterad tid i dig själv!
- Använd tandtråd varje dag för att göra rent mellan tänderna. Då minskar du risken för tandköttsinflammation och obehag.
- Om du inte redan använder eltandborste, börja göra det. Eltandborstar rengör munnen bättre och är mer effektiva än vanliga tandborstar att ta bort plack.
- Använd ett tandborsthuvud för känsliga tänder, det gör det lättare att borsta rätt om tandköttet ömmar. Ju bättre du borstar desto mindre problem får du med ditt tandkött.
- Fortsätt använda tandkräm med fluor, det är helt riskfritt för både dig och ditt barn.
- Gå till tandläkaren så snart som möjligt när du vet att du är gravid. Om du har hål, blödande tandkött eller andra munproblem – åtgärda det så tidigt som möjligt under din graviditet.
- Undvik frekvent småätande av framför allt kolhydrater.
- Tänk på att även frukt innehåller en sorts socker som fräter på tänderna, skölj gärna med vatten efter att du ätit för att neutralisera fruktsyran.
- Drick vatten istället för sötade drycker.
- Njut av din graviditet och oroa dig inte i onödan. Det kan kännas jobbigt till och från, men se framåt – snart kommer belöningen.