Sammandragningarna, som ofta kallas Braxton-Hicks-sammandragningar, har till uppgift att träna livmodern inför det stora jobbet – förlossningen.
Livmodersmuskeln kan inte styras av viljan, och man kan därför inte bestämma när den ska dra ihop sig eller sluta att göra det.
Livmodern drar ihop sig rytmiskt under hela graviditeten, men det är inte alltid man lägger märke till sammandragningarna. I början av graviditeten känns de ofta som molande mensvärk och är svaga och oregelbundna. I andra trimestern är livmoderns aktivitet mycket mindre, så pass att den gravida sällan känner sammandragningar. Runt vecka 32 ökar aktiviteten igen och sammandragningarna kommer oftare och känns också tydligare.
Läs också:
Omföderskor känner sammandragningar tidigare
När man börjar känna sammandragningar, och hur de upplevs, varierar från kvinna till kvinna. De flesta känner dem först efter vecka 20 men om du har varit gravid förr är sannolikheten stor att du känner sammandragningarna tidigare. Hos omföderskor är de dessutom ofta mer intensiva. Sammandragningar kan vara obehagliga men ska aldrig vara smärtsamma.
Sammandragningarna börjar överst i magen och rör sig nedåt innan de släpper taget. Vanligtvis varar de omkring en halv minut men de kan också vara längre. Som med alla muskler som spänns, blir livmodersmuskeln hård under sammandragningarna.
Sammandragningar är inte riktiga värkar, men innan du har upplevt värkar kan det vara svårt att känna skillnaden.