Fler symptom – och kraftigare
De flesta gravida känner tidigt av graviditetssymptom som trötthet, illamående och ökad kissnödighet. När det är fler än en bebis i magen är sannolikheten stor att dessa symptom blir mer uttalade.
– Den tidigaste misstanken får vi på grund av kraftiga symptom. Kvinnorna är helt överväldigade av illamående och trötthet. Med tvillingar kommer också ökad hormonmängd, och därför bli symptomen kraftigare. Det ökar för varje extra barn, så det är ännu kraftigare med trillingar, säger Ragna T. Larsen.
Om barnmorskan misstänker att det är mer än ett barn i magen kan du få göra ett tidigt ultraljud. Flerbarnsbörd är per definition en riskgraviditet och det är viktigt att det upptäcks så tidigt som möjligt. Det är också lättare att avgöra om barnen är en- eller tvåäggstvillingar vid tidigt ultraljud, än vid senare.
2022 föddes cirka 105 169 barn i Sverige. Antalet förlossningar var 103 840. 1312 av dessa var flerbördsförlossningar.
Källa: SCB
Större livmoder och två hjärtljud
Generellt går allt snabbare för gravida som väntar mer än ett barn. Hormonnivåerna stiger snabbare, kvinnorna lägger på sig snabbare och livmodern växer snabbare.
– I vecka 12–14 kommer livmodern över symfysens (blygdbenet) kant och vi börjar mäta magen. När den gravida lägger sig på bänken ser vi snabbt om magen är större än förväntat. Då kan det betyda att förlossningsdatumet är felberäknat, eller att det är flera bebisar, säger Ragna.
När livmodern har växt över symfysens kant är det också möjligt att höra hjärtljuden. Så nästa steg blir att lyssna på magen. Ibland kan ett och samma foster ha olika hjärtljud när man letar runt på magen, eftersom det rör sig. Men två olika hjärtljud kan väcka misstankar hos barnmorskan.
– Ibland hör vi fosterljud överallt, och då tänker vi ofta att här är det nog två, säger Ragna.
Oavsett när en flerbörd upptäcks kommer den gravida att följas extra noga. Det är viktigt att kontrollera så att båda (eller alla) fostren har det bra och att de växer som de ska.
Lägre andel blod och fler krämpor
Blodvolymen i den gravida kvinnans kropp ökar rejält under en graviditet – och ännu mer om det är en flerbarnsgraviditet. Bebisarna tar det de behöver, så det är mamman som är förloraren – med låg andel blod. Resultatet är en mer sliten mor, och det är ofta nödvändigt med järntillskott. Det är också vanligt att den gravida får mer åderbråck och hemorrojder och känner sig mer nedstämda.
– Generellt kommer krämporna tidigare och slår hårdare, säger Ragna.
En överväldigande nyhet
Att få veta att man väntar tvillingar, trillingar eller fyrlingar är överväldigande för de flesta. Särskilt om man inte ens har tänkt tanken kan det behövas lite tid att smälta det.
– Det är en överraskning, glädje och oro. Men de flesta tycker att det är väldigt roligt efter ett tag. Sedan, när förlossningen närmar sig, blir det ofta mer oro för jobbet som väntar när barnen är födda, säger Ragna.
Livligt i magen
Den som är gravid med flera barn känner inte nödvändigtvis fosterrörelser tidigare än andra gravida, men de kommer att känna mer liv och rörelse.
– Ofta tar det lite tid innan de vet vem det är som sparkar. Och ibland är en mer aktiv än den andra. Under graviditetens gång lär mamman känna båda – särskilt i tredje trimestern. Även om barnen ligger tätt ihop kommer mamman märka när de sover och när de är vakna, och lära känna rytmen hos vart och ett av barnen, säger Ragna.
Vägen vidare
Förutom tätare uppföljning under graviditeten blir många som är gravida med tvillingar sjukskrivna under den tredje trimestern. Man vill förebygga prematur födsel genom att kvinnan tar det lugnt. Det kan också behövas då det blir svårare och svårare att hitta bra vilopositioner, och krämporna blir mer uttalade.
– Alla gravida ska ta hand om sig själva men för gravida som väntar flera barn är det stort fokus på att ruva. Det är viktigt att lyssna på kroppen och undvika fysisk aktivitet som ger sammandragningar. Den extra vilan är en investering för en god start. Varje extra dag i livmodern räknas, säger barnmorskan Ragna.
De flesta tvillingar föds runt vecka 36–37 men man kan gå till beräknat förlossningsdatum.
– Flerlingar är ofta mindre i förhållande till graviditetslängden, och väger mellan 2,5 och 3 kilo vid förlossningen. En tvillinggravid har alltså fem–sex kilo baby i magen, och det är klart att det märks, säger Ragna.
Hon tillägger att det är viktigt att veta att längden på graviditeten betyder mer än födelsevikten. Bebisar födda närmare beräknat datum kan oftast vara på en vanlig förlossningsavdelning och behöver inte vara på intensivvårdsavdelning.
– De flesta klarar sig bra – de är bara lite små. Utmaningen är ofta att de är lite omogna och kan få gulsot eller somna när de äter så att de inte få i sig tillräckligt. Det är inte ovanligt att det är nödvändigt med lite sondmatning i början, säger hon.
Med trillingar eller fyrlingar i magen får de flesta räkna med längre tid på sjukhuset – även före förlossningen, ofta från drygt halva graviditeten. Barnen förlöses prematurt och behöver som regel vistas en tid på intensivvårdsavdelning för nyfödda.
– Allt som gäller för tvillingar blir bara mer när det är ännu fler, säger Ragna.
Nödvändigt med avlastning
Det är en stor omställning att bli föräldrar till två eller fler barn på en gång. Det är också ett krävande jobb som väntar.
Det är smart att tänka praktiskt för de första åtta–tio veckorna efter förlossningen. Kan båda föräldrarna vara hemma? Finns det andra som kan hjälpa till? Det behövs några extra händer så att mamma kan få vara mamma. Hon behöver tillräckligt med sömn för att mjölkproduktionen ska komma igång och familjen kan få en bra start. Att få flera barn på en gång är krävande, men det innebär också mycket glädje. Och mycket uppmärksamhet när du kommer rullande med den stora vagnen, säger Ragna T. Larsen.