Fostret ligger tryggt inne i livmodern, omgiven av fostervatten, fosterhinna och livmoder. Livmoderhalsen är förseglad med en slempropp, så att inget når in till barnet genom vaginan. Hos några få kan det ändå finnas skäl att undvika samlag. Be din barnmorska om råd om du är osäker.
Finns lusten där?
Sexlusten kan påverkas av graviditeten – det gäller er båda två. Det kan ha fysiska orsaker som illamående, trötthet, ryggsmärtor eller andra gravidkrämpor. Eller kanske överskuggas en del av lusten av oro, utmattning eller närvaron av ett barn som sparkar. Det är normalt att få både mer och mindre sexlust under graviditeten, och en del märker ingen skillnad alls. Det kan också variera, så att lusten ökar under vissa delar av graviditeten och minskar under andra. Många har också mest lust innan det blir för sent på kvällen och de blir trötta. Det kan vara svårt att tackla att ens partners sexlust förändras, men försök att inte klandra varandra.
Läs också:
Var kreativa
Vad som känns behagligt varierar ofta under graviditeten. Kanske är det inte så skönt att ligga på ryggen, eller kanske är magen i vägen när den blir större. Använd fantasin och var kreativa – tänk positivt och nytt!
Sex är mer än samlag
Att vara nära varandra på ett intimt sätt handlar om mycket mer än bara samlag. Det går fint att bevara närheten även om man inte har samlag under en period. Många gravida upplever ett ökat behov av närhet, omsorg och mys. Kyssar, kramar, massage och annan beröring frigör också endorfiner som ger bra känslor och samhörighet mellan er. Prata om vad som känns bra – kanske varierar det också?