GravidMå braSå förändras brösten när du får barn

Så förändras brösten när du får barn

Illustrationsfoto: iStock
Av Karianne Munch-Ellingsen 320 Uppdaterad 28.10.19
De allra flesta kvinnor kommer att märka att brösten förändras när de får barn. Här kommer en guide till vad du kan förvänta dig händer med dem under graviditet och amning.

Ömmande bröst
– Varje gång du har menstruation förändras brösten. Mjölkgångar och mjölkkörtlar växer och utvecklas, men den slutliga förändringen som gör att brösten kan producera mjölk sker först under graviditeten, säger Mette Ness Hansen, barnmorska och rådgivare vid norska Nasjonalt kompetansesenter for amming vid Oslo Universitetssjukhus. När den förändringen sker kan det kännas som när brösten ömmar under menstruation.

Första symptomen på att du är gravid
Redan ett par veckor efter att man har blivit gravid kan brösten kännas ömma och svullna. Det beror på hormoner, som också kan göra att de känns tyngre och större. Efter ett tag anpassar sig kroppen efter den nya hormonsituationen, och obehaget från brösten avtar för de flesta. Det som händer är att brösten förbereder sig inför mjölkproduktionen.

Förändringar på insidan
Brösten består av bindväv, fett och outvecklade mjölkgångar och mjölkkörtlar. Så snart befruktningen har skett ökar kroppens produktion av könshormonen progesteron och östrogen.

– Inuti brösten bildas fler mjölkkörtlar och mjölkgångar som förgrenar sig. Närings- och immunämnen som behövs för att producera mjölk leds via blodådrorna till de mjölkproducerande cellerna i mjölkkörtlarna. Mjölkgångarna är vägen som mjölken kommer ut till bröstvårtorna, säger Ness Hansen.

Storleken har betydelse – eller?
– Det är inte storleken på brösten som avgör om man har mycket mjölk eller inte – utan antalet mjölkkörtlar och mjölkgångar. Har man stora bröst finns det mer fettvävnad, och inte nödvändigtvis fler mjölkkörtlar, säger barnmorskan.

Hur stora brösten blir varierar från kvinna till kvinna, och kan påverkas av kroppsstorleken. Mödrar utan synliga bröst kan också producera mjölk.

Mjölkläckage under graviditeten
Hos vissa läcker det lite mjölk från brösten under graviditeten. Detta är råmjölk, och spelar ingen roll för den senare mjölkproduktionen. Det kan vara smart att använda amningsinlägg om brösten läcker.

Bristningar, blodådror och bröstvårtor
När brösten växer får en del kvinnor röda streck i huden, så kallade bristningar. Dessa bleknar i de allra flesta fall med tiden. Dessutom ökar blodtillförseln till brösten, vilket syns genom att blodådrorna blir större – och mer synliga. Hos många kvinnor blir även bröstvårtan större under graviditeten, och både bröstvårta och vårtgård kan bli mörkare i färgen.

– Hormoner påverkar även bröstvårtorna. Många märker att bröstvårtorna ”putar ut” mer när förlossningen närmar sig. Detta kan göra det lättare för barnet att få ett bra sugtag efter födseln, säger Ness Hansen.

Kulor och knölar i bröstet
Många gravida upptäcker kulor/knölar i brösten, eller i området mot armhålan, när brösten utvecklas under graviditeten. Det handlar i stort sett alltid om mjölkkörtlar. Mette Ness Hansen påpekar ändå att bröstcancer kan förekomma under både graviditet och amning.

Viktig att brösten inte kläms i en bh
Barnmorskan uppmanar kvinnor att använda bh:ar som har bra med plats och ger bra stöd.

– Blir brösten klämda i en trång bh kan mjölkgångarna klämmas åt, säger hon.

Hon ger rådet att vänta med bh-köp tills man har ammat ett tag, eftersom brösten i början kan vara stora – och upplevas som sprängfyllda – för att sedan gå tillbaka lite grann. Detta betyder inte att mjölkproduktionen har avtagit.

Mjölkstockning och bröstinflammation
Mjölkstockning beror på överfulla mjölkkörtlar. Det drabbar endast ammande kvinnor eller kvinnor som just har slutat amma. Brösten ömmar och spänner, men har inga tecken på infektion. Du kan ofta känna ett avgränsat område i bröstet, som är ”sprängfyllt” med mjölk.

Bröstinfektion kan drabba kvinnor som ammar eller nyligen har gjort det. Infektionen uppstår oftast runt 2–3 veckor efter förlossningen. Symptom är smärtor i bröstet, svullnad och rodnad, feber, frossa, huvudvärk, minskad matlust och sår eller sprickor på bröstvårtan.

– Det viktigaste för att förebygga mjölkstockning och bröstinfektion är att se till att barnet har ett bra sugtag och mamman en bra amningsställning. Då töms mjölkkörtlarna och bröstvårtorna blir inte såriga, säger Ness Hansen och påpekar att den nyblivna mamman ska få hjälp med detta på förlossningsavdelningen och/eller BVC.

Hänga mot marken för alltid?
Ness Hansen citerar Gro Nylanders bok ”Mamma for første gang”, där det står att bindväven i brösten krymper och förkortas när amningen trappas ned/avslutas. Så motverkas möjligen hängbröst. Barnmorskan säger att även om det inte finns ordentlig forskning på området kan kanske stödet från en ordentlig bh vara bra i den här fasen.

Om man inte ammar
– Om kvinnan inte ammar kommer mjölkkörtlarna i brösten få order att inte producera mjölk, och produktionen kommer att stanna upp.

Om kvinnan ammar eller inte spelar inte någon roll för hur brösten ser ut på lång sikt.

– Det är själva graviditeten som medför de största förändringarna av brösten, inte amningen, säger Ness Hansen.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...