Efter vecka 22+0:
Vaginal blödningEn liten brunaktig eller klarröd blödning bör du ta upp vid nästa besök hos barnmorskan. Kanske blöder det från en lågt sittande moderkaka? Ta det lugnt och vila, och kontakta läkare/akutmottagning om blödningen inte slutar. Är blödningen kraftig och klar (röd) bör du omedelbart kontakta närmaste förlossningsavdelning.
SmärtorIhållande smärtor högt upp i magen eller på höger sida, särskilt tillsammans med obehag och illamående/kräkningar, kan vara tecken på en sällsynt men allvarlig form av havandeskapsförgiftning. Ta kontakt med läkare eller närmaste förlossningsavdelning.
Mensliknande smärtor i mage och/eller korsryggSmärtor som kommer och går, mer eller mindre regelbundet, kan vara tecken på för tidig födsel. Försök att ta det lugnt och vila. Ta kontakt med närmaste förlossningsavdelning om det inte går över.
SammandragningarSmärtsamma, frekventa sammandragningar som inte går över vid vila kan vara tecken på prematur födsel. Ta kontakt med närmaste förlossningsavdelning. Är du gravid med tvillingar bör du lägga tröskeln för kontakt lågt.
Känner färre rörelser/känner inga sparkarTa det lugnt, drick eller ät något sött och koncentrera dig för att känna och räkna sparkar. Om du känner färre än fyra rörelser på en timme bör du ta kontakt med närmaste förlossningsavdelning så fort som möjligt. Att själv undersöka med doppler hemma rekommenderas inte.
Svår klåda, särskilt i handflatorna och under fötternaKan vara tecken på hepatos, klåda som beror på att levern påverkas under graviditeten. Ta kontakt med barnmorska eller läkare för en extra kontroll och blodprov.
Tilltagande huvudvärk, illamående, kräkningar, synrubbningar, svullnad i ansikte, fingrar och fötter, irritabilitet i kroppen och/eller kraftig viktökningDetta kan vara symptom på havandeskapsförgiftning. Ta kontakt med läkare eller barnmorska för extra kontroll. Kom ihåg urinprov. Egenkontroll av blodtrycket rekommenderas inte.
Feber, trötthet/obehag, nedsatt allmäntillstånd och och ökade flytningarSymptomen kan vara tecken på infektion. Kontakta akutmottagning.
Tunnflytande vätska från slidan, utanför toalettbesökKan vara tecken på fostervattenläckage. Vid små, men upprepade läckor, ta kontakt med barnmorska eller läkare för att kontrollera om det är fostervatten. Kommer det stora mängder vätska är det ofta självklart att det handlar om fostervatten, ta då kontakt med närmaste förlossningsavdelning.
Fall eller våld mot magenKan innebära ökad risk för att moderkakan lossnar. Ta därför kontakt med närmaste förlossningsavdelning så fort som möjligt.