Därför löper gravida extra stor risk att drabbasDet finns flera orsaker till att du löper lite extra stor risk att få hemorrojder när du är gravid. Tyngden från livmodern och den växande babyn är en. Det blir en ganska stor press nedåt som gör att blodet får en tyngre väg tillbaka från underkroppen och upp till hjärtat.
Dessutom påverkas tarmrörelserna, även i ändtarmen, när du är gravid. Även det ger en ökad risk. Många blir också lite hårda i magen under graviditeten, vilket är en av riskfaktorerna för hemorrojder.
Så kan du förebygga hemorrojderNågot du själv kan göra för att förebygga risken för hemorrojder är att se till att hålla i gång magen. Det vill säga dricka ordentligt, äta grov och fiberrik mat och vara så fysiskt aktiv du kan. Undvik helst att bära och lyfta tungt när du är gravid – av flera skäl, varav ett är att det bidrar till att förebygga hemorrojder.
Gå på toaletten när du känner att du behöver – vänta inte. Och så behöver du inte pressa ut det allra sista om det inte lätt kommer ut av sig självt. Förändringarna av tarmrörelserna är hormonellt betingade, så dem kan du inte göra något åt – och inte heller tyngden av den växande magen.
Hur kan man lindra besvären?Om du väl har fått hemorrojder finns det flera saker som du kan göra för att krympa dem och/eller lindra besvären. Det är dock, som sagt, inte så lätt att få dem att försvinna helt när du är gravid – i alla fall inte mot slutet av graviditeten.
Om du inte har särskilt stora besvär och bara känner en liten bula när du torkar dig, behöver du främst bara tänka på att se till att få i dig tillräckligt med vätska och fiber så att du undviker trög mage. Om hemorrojden är mer droppformad kan du försiktigt trycka in den innanför analöppningen – det lindrar ofta.
Hemorrojder blöder ofta lite grann, speciellt när du går på toaletten och gör nummer 2. Det är ingen fara, men det är förstås viktigt att veta att blodet kommer därifrån och inte från slidan.
Om hemorrojderna gör ontOm du har ont och hemorrojderna blir större och mer spända kan du behöva låta en läkare titta på dem. Läkaren kan hjälpa dig att hitta bästa möjliga smärtlindring.
Du kan prova att kyla ned hemorrojderna och se om det hjälper. Ett tips kan vara att fylla vatten i fingrarna på en plasthandske och knyta ihop varje finger när de har fryst. Ett sådant finger passar perfekt i springan. Du kan gärna ha den direkt mot hemorrojden i cirka 20 minuter, samtidigt som du står på alla fyra med rumpan i vädret.
Du kan också smörja in med smärtstillande salva, exempelvis xylocainsalva som köps på apoteket. Det finns också receptfria hemorrojdsalvor. Fråga på apoteket om du vill prova en av dem.
Vad händer med hemorrojderna efter förlossningen?Efter förlossningen kan hemorrojden vara större än den var under graviditeten, men sedan försvinner de flesta hemorrojder av sig själva. Om du har ont och det besvärar dig så prata med barnmorskan på BB. Det kan vara så att du behöver lite mer behandling för att bli bra igen.