Blödning under graviditeten delas in i tidiga blödningar (fram till utgången av vecka 12) och sena blödningar (från vecka 13 och framåt).
Orsakerna till blödningar under graviditeten kan vara många:
- Implantationsblödning
- Moderkaksproblem
- Täckningsblödning
- Pågående missfall
- Utomkvedshavandeskap
Implantationsblödning
Mellan 10 och 15 procent av alla gravida upplever en liten blödning när ägget fäster i livmodern. Då gräver det yttersta cellagret i det befruktade ägget sig in i livmodersslemhinnan för att bilda ett parallellt blodomlopp med mammans – nämligen livmodern. Barnet och mammans blodomlopp kommer aldrig i kontakt, men ligger intill varandra. För att skapa moderkakan gör cellerna hål på några av mammans blodkärl. Detta visar sig som en implantationsblödning.
Moderkaksproblem
Ett av de vanligaste problemen med moderkakan är så kallad föreliggande moderkaka, det vill säga att moderkakan ligger i vägen för livmodersöppningen. Detta inträffar i 5 av 1000 graviditeter. Då ser man till att barnets huvud inte fixeras och förlöser med hjälp av kejsarsnitt.
På samma gång får 5 av 100 veta att de har föreliggande moderkaka under ultraljudet. Men i de flesta fall drar sig moderkakan uppåt när den växer så att problemet försvinner i god tid före förlossning.
Ett annat moderkaksproblem gör att delar av eller hela moderkakan lossnar innan barnet är fött. Detta sker i 2 av 100 graviditeter och som regel sent i graviditeten. Plötsliga blödningar och smärtor är vanligt. Livmodern känns då öm när man tar på magen, särskilt på det ställe där den lossnat.
Täckningsblödning
Täckningsblödning förekommer strax före förlossningen och är en sparsam blödning som kommer när livmoderhalsen börjar utvidgas. Blödningen är ofta mörk i färgen.
Misstänkt missfall
Vid misstänkt missfall får man en blödning och smärtor i underlivet. Läkaren kollar så att livmoderhalsen är stängd. Blödningen är vanligtvis sparsam. Det görs ofta en ultraljudsundersökning för att kontrollera att allt är som det ska.
Tidigt och sent missfall
Missfall delas in i tidiga (före utgången av vecka 12) och sena (efter vecka 12). Åtta av tio missfall är tidiga. Blödning i samband med missfall kännetecknas av en färsk, röd färg och kommer rikligt. Smärtorna är pulserande och livmoderhalsen har öppnat sig. När foster och moderkaka kommit ut avtar blödningen. Livmodern drar då ihop sig och livmoderhalsen stängs.
Graviditet utanför livmodern
Graviditet utanför livmodern (ektopisk eller extrauterin graviditet) är lyckligtvis ganska ovanligt. I 13 av 1000 graviditeter fäster det befruktade ägget utanför livmodern, vanligtvis i en av äggledarna. Tecken på detta är magsmärtor (vanligtvis på den sida där ägget fäst), utebliven menstruation och sparsam blödning. Oupptäckt kan äggledaren spricka och medföra starka smärtor. När detta händer är kvinnan oftast sex till åtta veckor gravid.
Går det bra?
Man antar att så många som hälften av alla graviditeter slutar med missfall. Men de allra flesta sker utan kvinnans vetskap -ofta vid samma tid som den väntade menstruationen.
Efter ett positivt graviditetstest är chansen för att allt ska gå bra hela 70 procent. Om man får en blödning under de första tre månaderna och finner ett levande foster vid ultraljudsundersökning är chansen för överlevnad 90 procent.
Vid blödning sent i graviditeten behövs omedelbar behandling för att säkra att allt går bra.
Ska jag kontakta läkare?
Det är alltid bra att ta kontakt med läkare för att avgöra vilken typ av blödning det handlar om. Utifrån graviditetslängd och beskrivning av blödningen och eventuella smärtor kommer läkaren som regel att kunna ge diagnos.
Vid blödning under de tre sista månaderna av graviditeten läggs den gravida oftast in på sjukhus. Där gör man ultraljudsundersökning för att värdera fostrets tillstånd. Man registrerar också aktivitet och fosterljud.
Vad ska jag göra?
I de flesta fall av blödning under graviditeten går det lyckligtvis bra. Efter att ha kontaktat läkare värderar hon/han vad som sker vidare. Om blödningen är kortvarig och liten utan andra symptom är det inte ovanligt att avvakta ett par dagar före läkarbesök. Den gravida ska naturligtvis ta kontakt på nytt om situationen ändrar sig.
Vid blödning rekommenderas den gravida att ta det lugnt och undvika tunga lyft och stora fysiska belastningar. I vissa fall är det aktuellt med sjukskrivning.
Kolla alltid med din läkare eller barnmorska om du får en blödning under graviditeten!