Gravida uppfattar lukt bättre
Många gravida reagerar speciellt på lukten av olika matvaror. Forskare vid Umeå universitet följde i en studie 120 gravida kvinnor för att förstå varför. Hela 70 procent av de tillfrågade sa att de uppfattade lukter mycket tydligare och nära 60 procent hade känslan av att vissa lukter var så obehagliga att de ledde till illamående och kräkningar. 14 procent av kvinnorna uppfattade så kallade fantomlukter, lukter som över huvud taget inte existerade.
Forskarna var osäkra i början om den utpräglade lukten bara blev uppfattad så eller om kvinnorna verkligen luktade mer. Gravida och icke-gravida fick lukta på olika prover. Resultatet visade att de gravida faktiskt uppfattade dofterna väsentligt bättre, även i lägre koncentrationer.
Mygg och blommor
– När jag var gravid med min dotter hade jag en stark aversion mot blomsterdoft. Jag vaknade en morgon och började gå nerför trappan till nedervåningen, men halvvägs möttes jag av en doft så stark att jag var tvungen att rusa till toaletten och kräkas. Då visade det sig att svärmor hade varit inom med en stor bukett blommor som stod på köksbänken, berättar en mamma.
– Jag uppfattar det inte som att vissa lukter är så förfärliga men att väldigt många lukter förändrar sig så att jag tycker att allt luktar blä. Vågar nästan inte äta någonting, städar kylskåpet flera gånger i veckan och är helt upptagen av hygienen i köket. Till och med mina nystekta köttbullar luktar bläää, skriver en annan.
Försvarsmekanismer
Varför luktsinnet blir så starkt är inte lätt att förklara. Men forskare utgår ifrån att det handlar om urgamla försvarsmekanismer i kvinnans kropp. Genom att vissa matvaror och lukter uppfattas som obehagliga äter inte heller gravida dessa. På så sätt blir det ofödda barnet skyddat mot eventuella skadliga ämnen som koffein (kaffe), toxoplasmer (kött), etanol (alkohol), nikotin (cigaretter) eller rester av besprutningsmedel (frukt och grönt).
Att denna tes kanske stämmer stöds bland annat av att luktkänsligheten är mest extrem i den första trimestern av graviditeten. Det är då fostrets organ bildas och är mest sårbart.
Går över
Tillhör du dem som reagerar på lukter kan du trösta dig med att det går över. Som regel är luktsinnet tillbaka till det normala senast runt halvvägs i graviditeten. Bara några få gravida har luktsinne som en spårhund under hela graviditeten. Men när väntetiden äntligen är över kommer ingenting att överträffa doften av ditt nyfödda barn.
Men vissa behöver lite tid på sig att komma över minnet av de obehagliga dofterna.
– Jag klarar ännu inte att äta stekt ost, bara om den ligger på pizza (som jag inte klarade att äta på två år efter graviditeten), skriver en forumanvändare.
– Pizza kommer aldrig över tröskeln till detta hus igen! slår en mamma fast.
– Jag var gravid och tålde inte doften av tacokryddor. Alla andra kryddor gick bra. Om jag äter mexikansk mat idag så är det utan tacokrydda, säger en annan.
– Lukten av Palmolive Olive. Det brukade vara min favoritduschkräm, men sen blev jag sååå illamående av den under graviditeten att jag fortfarande inte kan släppa den känslan när jag känner doften, skriver en forumanvändare.
Läs mer: Hudbristningar - vad kan man göra?