Redan under de första veckorna av graviditeten sker förändringar i njurarna och urinvägarna. På grund av graviditetshormonet progesteron blir alla släta muskler mer spända och avslappnade. I vissa fall kan det också uppstå ett tryck på urinledaren, så att urinpassagen påverkas.
Med en bebis i magen ökar också blodvolymen gradvis med cirka 40-50 procent. Blodflödet i njurarna ökar med 30-50 procent och du som är gravid kan märka förändringar i form av att du måste kissa oftare på grund av ökad urinproduktion. I takt med att livmodern växer blir också urinblåsan mindre.
Värst i början och slutet av graviditeten
Efter vecka 12 stiger livmodern högre upp och du kan känna dig bättre. Vissa kan känna att de är tillbaka till det normala, men detta kan förändras igen mot slutet av graviditeten när barnets huvud sjunker ner i bäckenet. Om barnet ligger lågt eller om huvudet fastnar i bäckenets inlopp i ett tidigt skede kommer det att märkas tydligt på urinblåsan.
Ett gott råd till alla som har problem med urinblåsan är att dricka mycket vätska. Det innebär att du kan dricka mer än vad den normala törsten kräver. Att dricka ofta hjälper till att spola blåsan. Det kan förstås vara lite jobbigt när man är gravid, men om man ser till att dricka mer under dagen och mindre mot kvällen så underlättar det för nattsömnen.