GravidGraviditetsbesvärAtt behöva kissa hela tiden när du är gravid

Att behöva kissa hela tiden när du är gravid

Illustrationsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund. Översatt til svenska av Helena Nyman Grosshög 153 Uppdaterad 27.08.24
Det är inte ovanligt med ständiga toalettbesök under graviditetens första och sista skede.

Redan under de första veckorna av graviditeten sker förändringar i njurarna och urinvägarna. På grund av graviditetshormonet progesteron blir alla släta muskler mer spända och avslappnade. I vissa fall kan det också uppstå ett tryck på urinledaren, så att urinpassagen påverkas.

Med en bebis i magen ökar också blodvolymen gradvis med cirka 40-50 procent. Blodflödet i njurarna ökar med 30-50 procent och du som är gravid kan märka förändringar i form av att du måste kissa oftare på grund av ökad urinproduktion. I takt med att livmodern växer blir också urinblåsan mindre.

Värst i början och slutet av graviditeten

Efter vecka 12 stiger livmodern högre upp och du kan känna dig bättre. Vissa kan känna att de är tillbaka till det normala, men detta kan förändras igen mot slutet av graviditeten när barnets huvud sjunker ner i bäckenet. Om barnet ligger lågt eller om huvudet fastnar i bäckenets inlopp i ett tidigt skede kommer det att märkas tydligt på urinblåsan.

Ett gott råd till alla som har problem med urinblåsan är att dricka mycket vätska. Det innebär att du kan dricka mer än vad den normala törsten kräver. Att dricka ofta hjälper till att spola blåsan. Det kan förstås vara lite jobbigt när man är gravid, men om man ser till att dricka mer under dagen och mindre mot kvällen så underlättar det för nattsömnen.

Pressa inte ut urinen
Kom ihåg att låta urinen rinna ut när du är på toaletten, tryck inte ut den. Du ska inte ta hjälp från magen. När du har kissat färdigt ska blåsan vara helt tom. En bra sittställning för en kvinna är att sitta på toaletten med bra stöd för låren och lätt framåtböjd. Det gör det lättare att slappna av i bäckenbotten.

Det finns ofta ett obehag i samband med urinering när man verkligen måste gå på toaletten. Det är inte lätt att förklara varför, men så är det för många människor. Vissa kan känna att de inte kan hålla sig och att det känns som om det kommer att bli mycket urin. På grund av hormonernas inverkan blir själva blåsmuskeln lösare när du är gravid. En del tycker att det går långsammare att kissa och att det kan vara svårt att tömma blåsan ordentligt.

Det kan kännas som att det är tryck på blåsan, men att det ändå kommer ut lite urin. En del kan uppleva att trycket ökar i takt med att barnet blir större och det blir mindre plats i magen.

Ta vilopauser under dagen

För att minska trycket på urinblåsan är det en bra idé att lägga sig ner och vila lite under dagen. Det är inte ovanligt att gravida kvinnor svullnar upp under dagen. Eftersom du har mer blod i kroppen, ökat tryck i blodkärlen och ökat tryck från en växande livmoder kommer vätska från blodkärlen att pressas ut i vävnaden. På natten när du ligger ner dras vätskan tillbaka in i blodomloppet, vilket ökar blodflödet och urinproduktionen. Många människor kommer därför att gå på toaletten oftare på natten. Men om du vilar under dagen kan det hjälpa.

Dubbelkissa

Om du inte tömmer blåsan ordentligt kan det leda till så kallad resturin. Det innebär att det fortfarande finns lite urin kvar i blåsan vilket i sin tur kan göra att du riskerar att få en urinvägsinfektion. Försök därför att ta god tid på dig när du är på toaletten och ge blåsan gott om tid att tömma sig. Du kan också försöka att ”dubbelkissa”. Det innebär att du försöker kissa igen när du tror att du är klar. Då kanske du lyckas tömma blåsan ännu bättre.

Om det är kallt ute kan det vara bra att ha varma kläder på sig, till exempel ullbyxor. Se också till att hålla fötterna varma.

Källor:
Barnmorska Monica Moland
Norges nationella rådgivningsenhet för inkontinens och bäckenbottensjukdomar (NKIB)


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...