GravidFoglossning - Babyvärlden har testat smärtstillare

Foglossning – Babyvärlden har testat smärtstillare

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 343 Uppdaterad 20.09.10

Under graviditeten mjukas senor, ligament och bindväv upp för att bäckenet ska kunna utvidga sig under förlossningen. Processen kallas bäckenuppluckring eller foglossning. En del kvinnor märker ingenting av den medan andra får mycket ont, framförallt i senare delen av graviditeten.


Babyvärldens reporter Charlotte Lundqvist har testat fyra metoder för att minska smärtorna: höftbälte, TENS, massage och kiropraktik. Här kan du läsa vad som fungerade bäst.

I graviditetsvecka 20 började jag känna av foglossningen som en ganska diffus smärta. När jag skulle rulla över från den ena sidan till den andra i sängen började det plötsligt ömma kring ljumskarna och blygdbenet, samma smärta dök upp när jag skulle resa mig ur soffan. Däremellan kände jag ingenting. Min barnmorska skickade mig till en sjukgymnast för att ta reda på om det var muskel- eller bäckensmärtor. Båda är vanliga under graviditeten och inte helt lätta att skilja från varandra.

Kroppen börjar utsöndra hormonet relaxin för att mjuka upp leder och ledband under graviditeten. Det gör att bäckenleder och fogar mjukas upp, så kallad bäckenuppluckring eller foglossning. Anledningen är att bäckenbenet bättre ska kunna anpassa sig efter barnet under graviditet och förlossning, men ett instabilt bäcken kan också orsaka en hel del smärta. För en del kvinnor gör det ont i svanken och korsryggen. För andra känns det mer över blygdbenet och ljumskarna.

 
Stödbälte
Sjukgymnasten började med att ställa frågor om hur och när jag hade ont. Sedan fick jag lägga mig på rygg på en undersökningsbrits. Där tog hon tag i mitt ena ben och förde det fram och tillbaka i olika riktningar för att kunna lokalisera smärtan. Till sist fick jag också göra några stående övningar. Det gick ganska snabbt att konstatera att det var foglossning det handlade om och undersökningen tog inte mer än 15 minuter.

 
Hon rekommenderade mig att prova var ett stödbälte för bäckenbenet. Jag hade två varianter att välja mellan: ett brett elastiskt och ett smalt i lite hårdare kvalitet. Genom att spänna dem ganska hårt över höfterna känns det som om bäckenet hålls ihop. Känslan är lite som att dra på sig en storlek för små stuprörsjeans. Jag valde det smala som gav bäst stabilitet och ignorerade kärlekshandtagen som bullade upp sig i midjan.

 
Med mig fick jag också några vardagstips som skulle hjälpa till att hålla foglossningen i schack:
– sov med en kudde mellan knäna för att få en rät vinkel från höft till knä
– undvik trappor så långt det är möjligt
– stå inte och väg på höfterna
– gå med små steg

Gångstilen är nog det som lättast gör att man kan identifiera en kvinna med foglossning. Vi vaggar framåt. Och det är just under promenader som höftbältet hjälper som bäst. Däremot tar det inte bort smärtan vid rörelser när man sitter eller ligger. Då är det dessutom ganska obekvämt att ha på sig.

TENS
Kring graviditetsvecka 28 började jag få mer ont och bestämde mig för att prova TENS – elektrisk nervstimulering som aktiverar kroppens eget smärtlindringssystem. Genom att placera ut elektroder över det område som gör ont kan man skicka ut elektriska impulser som både får endorfinerna att strömma till och som hindrar smärtsignalerna från att nå hjärnan. Metoden är populär bland gravida eftersom den ger smärtlindring utan att påverka barnet. Det finns till och med de som klarar sig med TENS genom hela förlossningen.
TENS-apparaten från Cefar kom med posten några dagar efter att jag beställt den. Sladdar och elektroder skulle kopplas samman med något som liknade en lila fjärrkontroll. Det tog ett tag innan jag fått allt på plats. Inte minst de klistriga elektroderna som lätt fastnade i kläderna när jag försöker placera dem på kroppen. De är parkopplade och i instruktionerna står att gravida inte ska placera elektroder från samma par på motstående sidor av buken. Risken finns att strömmen då går igenom magen. Man ska inte heller sätta elektroder över livmodern eftersom det skulle kunna påverka barnet. Det gjorde att jag inte vågade behandla området över blygdbenet, istället provade jag att sätta elektroderna i ländryggen och över ljumskarna.

 
Det kändes ingenting från början, men allt eftersom jag höjde intensiteten börjar det pirra och sticka. Till slut gjorde det nästan ont, trots att jag fortfarande hade en bra bit kvar innan TENS-apparaten nått sin maxeffekt. Det förinställda programmet är 30 minuter långt och det känns ungefär likadant hela tiden. Ganska skönt och uppmjukande. Men dagen efter märker jag ingen större skillnad. Det verkar som om effekten släpper ganska snabbt.

Massage
Jag får tips från en kollega om att testa vanlig massage för att mjuka upp musklerna kring bäckenet och bokar en tid på Babyhealth i Malmö. 60 minuters gravidmassage känns lyxigt. Det luktar svagt av lavendel i behandlingsrummet och från ipod-dockan kommer avkopplande toner.

 
Jag får lägga mig på en massagebänk med ordentligt med kuddar och extra plats för magen. Rörelserna är lugna och jag känner hur kroppen slappnar av. Massören Lisa Persson säger att det är helt okej om jag somnar men jag lyckas med nöd och näppe hålla mig vaken. Efter en timme känns det som om jag svävar tillbaka till jobbet, men mot foglossningen hjälper det inte.

Kiropraktor
Graviditetsvecka 33 tappar jag sugen och gnäller. Jag vaknar varje gång jag vänder mig och kan inte gå några längre sträcker utan att få ont. Tålamodet med käcka kommentarer som “Lite smärta får man räkna med”  har sjunkit avsevärt och jag besvarar dem med en morrning. Jag mår okej om jag håller mig stilla, men när jag inte rör mig börjar jag istället svullna i benen om kvällarna och jag är rädd för att komma helt ur form innan det är dags för förlossning.
Då får jag kontakt med kiropraktor Henrik Nordström på Malmö Kiropraktorklinik. Äntligen tar någon mina problem på allvar. Han undersöker min rygg och mina höfter på ungefär samma sätt som sjukgymnasten gjort tre månader tidigare och konstaterar att foglossningen orsakat en inflammation i ländryggen.  Det är inte en smärta man ska räkna med som gravid, tvärtom bör den behandlas så fort som möjligt. I sitt jobb träffar Henrik kvinnor som gått med ryggproblem efter sina graviditeter i 20-30 år. Tar man inte itu med problemet tidigt finns risken att smärtan blir permanent.

 
En kiropraktor använder olika handgrepp för att återställa rörligheten i lederna. Ofta ger det snabba resultat, men man kan behöva gå regelbundet för att bli helt bra. Den första behandlingen består i två ljudliga knakningar från bäckenlederna. Det är inte mysigt men det är i alla fall snabbt överstökat. Sedan blir jag blir ordinerad promenader fram till nästa besök.
De kommande sex månaderna får jag räkna med ytterligare en handfull behandlingar för att justera kotor och bäckenleder. Det kommer att göra ett mindre hål i plånboken, men nu känns det som om jag hittat en behandling som hjälper. Jag får också veta att kvinnor som gått till kiropraktor under graviditeten har visat sig få snabbare och lättare förlossningar än kvinnor som inte behandlats. Om det stämmer i mitt fall återstår att se.

Stödbälte från Gula Rehab,
Pris: 199 kronor.
+ Lätt att använda och hjälper vid lättare besvär.
– Funkar bra under promenader, men inte vid sittande eller liggande.
Betyg: 4

Cefar Femina
Pris: 470 för en månads hyra, därefter 200 kronor för varje påbörjad månad.
+ Surrar mysigt och ger viss smärtlindring. Går att använda många gånger.
– Effekten släpper ganska snabbt
Betyg: 3

Gravidmassage, 60 minuter hos Babyhealth,
Pris: 500 kronor.
+ Mysigt och avkopplande för stunden
– Hjälper inte mot smärtan
Betyg: 2

Besök hos Malmö Kiropraktorklinik
Pris: 400 kr per gång, det varierar från person till person hur många behandlingar som krävs för att bli frisk
+ Det känns som om behandlingen hjälper och förhindrar nya problem
– Priset avskräcker, i början krävs flera och täta besök
Betyg: 4,5

 

Läs mer om foglossning här

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...