Foster till rökande kvinnor riskerar att drabbas av undervikt och missbildningar. Man har tidigare inte kunnat bevisa exakt hur rökningen påverkar fostrets födelsevikt men nu har forskare i Storbritannien presenterat tydliga resultat i den på området hittills största studien.
– Om man slutar röka så fort man blivit gravid så gör det stor skillnad, upp till 300 gram extra i födelsevikt hos barnet, till exempel, och det betyder mycket för dess framtida hälsa, säger professor Nick Macklon som lett studien.
Man har vetat länge att rökande mammor ofta får underviktiga barn. Ju mer man röker desto mindre blir barnet. Enligt Nick Macklon finns det mammor som fortsatt att röka för att de vill föda ett mindre barn.
Nu vet man mer om hur stora problemen kan bli för ett underviktigt barn: Det handlar om allt från förlossningskomplikationer som för tidig födsel till diabetes, andningsproblem och hjärtsjukdomar senare i livet.
I Sverige har andelen kvinnor som röker under en graviditet sjunkit kraftigt de senaste åren, men i många andra länder har kampanjerna inte fått avsedd effekt, och Nick Macklon tror att det beror på att forskarna inte förrän nu kunnat presentera vetenskapliga bevis för rökningens risker.
– De nya rönen kan bli till hjälp för att konkret förklara för blivande föräldrar varför det är viktigt att försöka sluta röka, istället för att bara predika om rökstopp, men även om de flesta rökande kvinnor som väntar barn verkligen anstränger sig så är det inte lätt, säger Nick Macklon.
Källa: sr.se
Läs mer: Rökfri under graviditet