Sverige är sedan länge ett av de länder i världen där provrörsbefruktning är vanligast. Motsvarande ett barn i varje svensk skolklass och hela tre procent av alla nyfödda svenskar har kommit till genom provrörsbefruktning, s.k. IVF. I Europa är siffran 1,8 procent. Det gör oss till ett av världens mest provrörsbefruktade länder.
Det fixar sig
Allt fler unga kvinnor tycks tro att de senaste årens stora framgångar för provrörsbefruktningar och tillgången till den allra mest avancerade tekniken är det samma som en garanti för att de kommer att ordna sig. Att de kan vänta och kommer att kunna få barn någon gång i 40-årsåldern. Tyvärr så finns det inga sådana garantier. Endast en fjärdedel av provrörsbefruktningsförsöken för kvinnor över 35 leder till graviditet.
Unga överskattar sin egen fertilitet
Tanja Tydén, barnmorska och professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet har gjort flera attitydundersökningar bland unga, och de pekar alla åt samma håll. Många har en övertro på den egna förmågan att få barn. Skulle det ändå inte gå litar man på att provrörsbefruktning ska lösa problemet, menar hon.
– Om man haft ett antal könssjukdomar och dessutom vill vänta så länge som möjligt med att skaffa barn kan det bli svårt att hinna få de där 2-3 barnen många säger att de vill ha, säger Tanja Tydén.
Källa: SVT Nyheter