Flickor börjar bli fertila mot slutet av puberteten när menstruationen kommer för första gången. Det här kallas för menarche. Tidpunkten för den här händelsen varierar från flicka till flicka, men det brukar vara i omkring samma ålder som mamma och mormor fick sin första mens. Menarche sker mellan 9- och 18-årsåldern, men det vanligaste är mellan 12 och 15 år. Från första mensen till menopausen (när menstruationen upphör) räknas som den fertila åldern.
Menopausen kan inträffa när som helst när kvinnan är mellan 40 och 55 år, men hos de flesta händer det mellan 47 och 51 års ålder. Även det här sker i ungefär samma ålder som för mamma och mormor.
Från puberteten till menopausen är könshormonnivåerna som högst, och de går upp och ner i cykler på omkring en månad för att förbereda kroppen på en möjlig befruktning. Det här händer mellan 300 och 500 gånger på en livstid. Hormonernas interaktion ser till att livmodern bygger upp en tjock hinna varje månad, i fall ett befruktat ägg skulle fastna och börja växa. När ägget inte befruktas sköljs denna hinna ut vid menstruationen.
Stor normalvariation
Begreppet menstruation kommer från det latinska ordet ’menses’, som betyder månad. Då tog man utgångspunkt i månfaserna, så att en månad bestod av precis fyra veckor. Det stämmer väl överens med genomsnittslängden på kvinnans menscykel. Den brukar sägas vara 28 dagar eftersom det är den vanligaste längden mellan två menstruationer. En del kvinnor har oregelbundna cykler, eller längre eller kortare cykler. Vissa har så kort som 20 dagar, andra så lång som 40 dagar. Bägge delar är normalt, och betraktas som individuella skillnader.
En del kvinnor upptäcker att menscykeln alltid är längre (till exempel 35 dagar) eller kortare (till exempel 24 dagar), medan andras cykler varierar från månad till månad, eller är olika långa vid olika skeden i kvinnans liv. I puberteten och vid menopausen, de två stora övergångsfaserna, kommer de flesta kvinnor uppleva en viss form av oregelbundenhet i cyklerna.
Cykellängden kan också ändras allt eftersom du blir äldre. Det här betyder att du inte behöver ha samma typ av menstruationsblödning i tonåren som i 20-, 30- 40- eller 50-årsåldern. Om du har tagit p-piller i några år och slutar kommer du kanske upptäcka att din cykel har förändrats. Det är inte p-pillren som har förändrat cykeln, det är din kropp som har förändrats under tiden du använde pillren. Olikheterna kan gälla cykellängden, antalet blödningsdagar och hur kraftig blödningen är. Sådana ändringar kan också upptäckas när menstruationen kommer tillbaka efter förlossning, eller medan du ammar.
Så tar du reda på hur lång din cykel är
Menscykeln räknas från första blödningsdagen i en menstruation fram till nästa första blödningsdag (och inte från att blödningen slutar tills den börjar igen!). Om första blödningsdagen var den 1 juni, och nästa menstruation börjar den 29 juni, har du 28 dagars menscykel – oavsett antalet blödningsdagar.
Kvinnans menscykel kan också variera med eller störas av miljöfaktorer. En cykel kan förskjutas, eller så kan man hoppa över en eller flera. Att förlora menstruationen helt under en längre tidsperiod kallas amenorré.
Element som kan påverka menscykeln:
- Hälsotillståndet. Är du sjuk kan menstruationen ofta fördröjas eller utebli.
- Kosthållningen. Går du upp eller ner mycket i vikt kan det påverka hormonbalansen och därmed regelbundenheten i din menscykel. Kraftigt under- och överviktiga kan bli av med menstruationen en tid.
- Träning. Hårdträning kan inverka på din menscykel. En del toppidrottare har mycket oregelbundna menstruationer, och andra blir av med den helt i perioder med intensiv träning.
- Resa. Om du reser långt och upplever tidsskillnader och olika klimat kan menscykeln störas.
- Stress. Stark känslomässig stress kan ibland störa menscykeln.
- Graviditet och amning. Under graviditet tar menscykeln en paus, och kvinnor som ammar sina barn får ofta inte menstruationen tillbaka förrän fyra till tolv månader efter förlossningen.
Om menstruationen uteblir bör du uppsöka läkare för att utesluta möjliga hälsoproblem och/eller för att ta ett graviditetstest.
Läs också: Kan man välja kön på bebisen?
Menscykelns faser
Här ska vi beskriva var och en av menscykelns faser och de möjliga förändringarna i kroppstemperatur, livmodersekret och livmoderhalsens konsistens. Det här är ämnen du kan läsa mer om här. Vi kommer också se närmare på hur menscykeln är både när befruktning äger rum och inte.
Vi har baserat den här beskrivningen på en vanlig 28-dagarscykel. Du måste alltså justera den om dina cykler är kortare eller längre. Olika cykellängder kommer även påverka de fruktsamma dagarna, så du bör inte bara räkna dagar utan också hålla utkik efter de fysiska tecknen.
I runda slängar kan man se menscykeln så här:
Dag 1 till 5: Blödningsfasen (den här fasen varar i regel 2–8 dagar där 4-6 är vanligast)
Du har mens. Hur mycket du blöder och hur många dagar är individuellt.
Dag 6 till 9: Den förfruktsamma fasen eller folikelfasen (det här är den fas som varierar mest efter hur lång cykellängd du har)
I den här fasen börjar äggen i äggstocken (eller båda äggstockarna om du har dubbel ägglossning) att växa.
Dag 10 till 13: Den fruktsamma fasen (varierar i längd mellan 2 och 5 dagar)
Det dominerande ägget (eller äggen om det händer i båda äggstockarna) växer sig störst och de andra slutar växa. Äggledarna gör sig klara att ta emot ägget, och nu är det bra att ha samlag. Sädesceller kan nämligen överleva i flera dagar i äggledaren i väntan på ägget!
Dag 14 (och 15): Ägglossning
Cirka 14 dagar före nästa menstruations första dag brukar ägglossningen äga rum. Det går inte att räkna två veckor från första dagen om din menscykel inte är 28 dagar. När ägget släpps från äggstocken fångas det upp av äggledaren. Ägget kan leva i mellan 24 och 48 timmar och måste befruktas inom den här tidsrymden.
Dag 15 till 28: Den postfruktsamma fasen
När ägglossningen är över är det inte så mycket som händer om inte ägget har blivit befruktat. Fram emot nästa menstruation förbereder sig kroppen för att göra sig av med livmoderslemhinnan. Det här är nervpirrande dagar för dig som hoppas att allt har klaffat.
Använd också vårt ägglossnings-uträknare