Varje kvinna har sin egen cykel
Kvinnor med PCOS har ofta sällsynta eller oregelbundna menstruationer. Men även om en menstruationscykel ofta beskrivs som att den varar i cirka 28 dagar är detta inte fallet för alla.
– Varje kvinna har sin egen cykel och längden på en enskild kvinnas cykel kan vara mellan 21 och 35 dagar. Det anses normalt att cykeln varierar med plus/minus fyra dagar varje gång. Om variationen är större än så säger vi att mensen är oregelbunden, säger Mahmoudan.
Ägglossningen inträffar cirka 14 dagar före mensen
– Om du till exempel har en 28-dagarscykel har du ägglossning dag 14. Om du har en 32-dagarscykel har du ägglossning dag 18, förklarar gynekologen.
Om man har PCOS och vill ha regelbunden menstruation är det vanligt att behandla med p-piller.– Det är en säker form av preventivmedel och p-piller reglerar också hormonerna i kroppen, säger Mahmoudan.
Om man har oregelbundna menstruationer minskar risken att bli gravid. Det beror på att det är svårt att veta när du har ägglossning och det är inte heller säkert att äggen har mognat tillräckligt för att du ska få ägglossning.
Hur snart ska jag söka hjälp för att bli gravid?
– Om du är över 35 år bör du söka hjälp om du inte blir gravid efter sex månaders försök. Om du är under 35 år kan det ta upp till ett år innan du söker hjälp. Om du vet att du har PCOS kan det vara bra att söka hjälp ännu tidigare eftersom det kan ta ett tag att bli gravid, säger Mahmoudan.
– Men varför kan det vara så svårt att bli gravid när man har så många ägg?
– Äggblåsorna börjar växa, men utvecklingen avstannar när äggblåsorna är mellan 2 och 9 millimeter. När du väntar på ägglossningen brukar det finnas flera äggblåsor som utvecklas. Det finns dock ett ägg som sticker ut som dominant och det förväntas växa till 18-22 millimeter innan äggsäcken spricker och du får ägglossning. Vid PCOS mognar äggen vanligtvis inte tillräckligt för att få ägglossning, förklarar hon.
Goda chanser att bli gravid
– Vilka är chanserna att bli gravid med PCOS?– Lyckligtvis lyckas de flesta med PCOS bli gravida, men det kan ta längre tid. Med klinisk behandling kan det lätt ta minst ett år. Om du har ägglossning sällan kan du t.ex. använda hormoner för att stimulera ägglossningen. Ett vanligt läkemedel är letrozol, säger gynekologen.
Om du inte kan bli gravid på egen hand kan assisterad befruktning – till exempel IVF – vara ett alternativ.– Kvinnor med PCOS som får hormonstimulering har ofta mer än tillräckligt med ägg att plocka ut och det finns en liten risk för hyperstimulering. Det innebär att många äggblåsor stimuleras att växa och mogna samtidigt. Risken för hyperstimulering har minskat betydligt med nya stimuleringsmetoder, säger Mahmoudan.
– Vad händer om läkemedlen inte fungerar?– Ibland kan det vara lite av en kamp att hitta rätt läkemedel och rätt dos för att en kvinna ska få ägglossning. Jag har haft patienter som kommit till mig efter att ha tagit en medicin i ett år och ingenting har hänt. Det betyder inte att det inte finns alternativ. Det är viktigt att hitta rätt läkemedel och rätt dos för den enskilda kvinnan. Om kvinnan har ägglossning men inte blir gravid kan vi också undersöka andra saker. Detta kallas för en fertilitetsbedömning. En äggledarundersökning (Hycosi) kan visa att det handlar om igentäppta äggledare eller ett spermaprov kan visa på dålig spermakvalitet hos partnern, säger gynekologen.
P-piller kan dölja en diagnos
Det är inte alltid kvinnor inser att de har PCOS.– Kvinnor som alltid har ätit p-piller kanske inte inser att de har ett problem förrän de slutar med p-piller och upptäcker att deras menstruationer är oregelbundna och att de inte har någon ägglossning, säger Mahmoudan.
– Blir de förvånade när de får sin diagnos?– Jag upplever att många som får en diagnos inte blir särskilt förvånade. Kvinnor som inte menstruerar särskilt ofta brukar läsa på mycket för att ta reda på om det är något fel – och misstänker i förväg att de har en hormonell obalans eller PCOS, säger Mahmoudan.
Hårväxt och fetma
Men PCOS handlar om mer än menstruation och ägglossning. Oönskad hårväxt är ett av kännetecknen. Enligt gynekologihandledaren kan det röra sig om skägg, mustascher, hår på bröst, mage och rygg samt ökad hårväxt på insidan av låren. Vissa har alopeci – manligt håravfall, tillbakadraget eller tunnare hår.
– 60 procent av alla med PCOS är också överviktiga. Vissa kan få hjälp av läkemedlet metformin för att gå ner i vikt och balansera sina hormoner. Bara att gå ner 5 kilo kan göra skillnad. Förändringar i fettvävnaden är mycket viktiga för att förbättra hormonbalansen i kroppen, förklarar Mahmoudan.
Enligt 1177.se är viktkontroll eller viktreduktion och fysisk aktivitet den första behandlingslinjen.
– Beror övervikten på PCOS?– Det är svårt att säga om man blir överviktig till följd av PCOS eller om man utvecklar PCOS-symtom för att man är överviktig. Både genetiska faktorer och miljöfaktorer bidrar till utvecklingen av PCOS, säger hon.
Mahmoudan förklarar att PCOS-patienter också har en ökad risk för att utveckla insulinresistens, typ 2-diabetes samt högre blodtryck och kolesterol.– Man bör ta blodprov och gå på hälsokontroller varje år, säger Mahmoudan.
PCOS under graviditet
Forskning visar att kvinnor med PCOS löper en ökad risk för graviditetskomplikationer, både på grund av övervikt/fetma och PCOS-statusen i sig. Komplikationerna kan vara missfall, graviditetsdiabetes, högt blodtryck under graviditeten, havandeskapsförgiftning och för tidig förlossning.
Cirka 25 procent av alla kvinnor med PCOS utvecklar graviditetsdiabetes. Det rekommenderas därför att kvinnor får stöd och uppmuntras att följa viktrekommendationerna under graviditeten i enlighet med BMI (Body Mass Index) före graviditeten. Det är också viktigt att genomföra screening av långtidsblodsocker under första trimestern och ett glukosbelastningstest under andra trimestern. Ett glukosbelastningstest före vecka 20 kan också vara relevant.
PCOS efter graviditeten
Enligt Mahmoudan är en kvinna efter förlossningen tillbaka som hon var innan hon blev gravid. Enligt information på 1177.se är PCOS en kronisk sjukdom, men behandling och viktnedgång kan minska symtomen avsevärt.
– Graviditet kan ofta leda till viktuppgång, vilket i sin tur kan göra det svårare att bli gravid. Det är därför viktigt för kvinnor att äta hälsosamt och ha en regelbunden kosthållning. Du bör undvika för mycket kolhydrater. En del tycker att lågkolhydratkost är ett bra sätt att äta. Många tycker att det är svårt att hålla vikten, trots att de har provat allt, säger gynekologen.
Fysisk aktivitet är också viktigt – antingen för att förhindra viktuppgång eller för att gå ner i vikt. Mahmoudan säger att det är viktigt att PCOS-patienter övervakas med mätningar av blodtryck, blodsocker och blodfetter.
Så om du planerar att skaffa fler barn är det en bra idé att hålla kontakten med dem som hjälpte dig under din första graviditet så att du får en ordentlig uppföljning och kan göra bästa möjliga förberedelser för att bli gravid igen.