Många hormoner i omlopp
Östrogener produceras i äggstockarna från puberteten och framåt. När det står klart vilket ägg som ska mogna i äggstocken producerar follikelcellerna mer östrogener. Produktionen av östrogener regleras av luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH). Östrogenhalten i kroppen ökar gradvis under hela cykeln och når en topp 12-13 dagar efter den första blödningsdagen i den sista menstruationen – 1-2 dagar före ägglossningen. Östrogenerna ser till att en tjock livmoderslemhinna byggs upp och att livmoderhalssekretet övergår till ett vattnigt slem (ofta kallat ägglossningssekret).
Samtidigt som produktionen av östrogener ökar, ökar också produktionen av LH. Produktionen sker i äggstockens gulkropp och når en topp 10-12 timmar före ägglossningen. Den ökade nivån av LH gör att kroppen börjar producera progesteron i stället för östrogener. Detta leder till en minskning av östrogenerna och en topp i produktionen av FSH i samband med ägglossningen.
Produktionen av progesteron fortsätter att öka tills det står klart om ett befruktat ägg har fäst sig i livmoderslemhinnan eller inte. Då är du i den postfertila fasen. Progesteron bidrar till att göra det möjligt för ett befruktat ägg att fästa vid livmoderslemhinnan. Om det befruktade ägget inte fäster sjunker produktionen av både östrogener och progesteron. Detta leder till att blodtillförseln till livmoderslemhinnan försvagas och börjar försämras, vilket leder till menstruationsblödningar. Om ett befruktat ägg fäster i livmoderslemhinnan påbörjas produktionen av humant koriongonadotropin (hCG), som på samma sätt som LH ökar produktionen av östrogener och progesteron i äggstocken. Så småningom tar placentan över produktionen av östrogener.
I den manliga kroppen spelar östrogen också en viktig roll för könscellerna. I testiklarna säkerställer östrogener utvecklingen av normala spermier.
Livmoderslemhinnan byggs upp
Det är hormonerna som styr livmoderslemhinnans cykel. Livmoderslemhinnan kallas endometrium och består av två lager. Det ena sitter fast på muskelfibrerna i livmoderväggen och stöts inte ut under menstruationen. Det andra blir 7-8 millimeter tjockt under cykeln och stöts ut under menstruationen. När progesteron försvagar produktionen av östrogener slutar livmoderslemhinnan att växa och börjar istället förbereda sig för att ta emot ett befruktat ägg.
Det befruktade ägget (blastocysten) gräver sig in i och fäster sig vid livmoderslemhinnan 6-7 dagar efter befruktningen i den postfertila fasen av cykeln. När detta sker blir livmoderslemhinnan något annorlunda. När implantationen är klar omsluter livmoderslemhinnan embryot. Vid förlossningen stöts även livmoderns inre slemhinna ut tillsammans med moderkakan.
Ägglossningssekretet underlättar befruktningen
Spermierna måste simma 15-25 centimeter från slidan upp till ägget i äggledaren. Miljön i slidan är sur och normalt är livmoderhalsens slem segt och svårt att tränga igenom. Men dagarna runt ägglossningen ändrar slemmet karaktär och blir rikligt, genomskinligt och tunnare, vilket gör det lättare för spermierna att simma igenom.
Kroppstemperaturen berättar om ägglossningen
Det sker vissa små förändringar i kroppstemperaturen under cykeln och dessa kan vara till hjälp om du vill hitta de mest fertila dagarna och kontrollera om du har ägglossning. I den prefertila fasen och i början av den fertila fasen ligger kroppstemperaturen normalt mellan 36,5 och 36,7 grader. Hos vissa kvinnor sjunker temperaturen med 0,2-0,3 grader 12 till 24 timmar före ägglossningen. Efteråt bör temperaturen vara förhöjd i 10 dagar eller längre, innan den sjunker igen till 36,5-36,7 grader igen. Hos vissa förblir den förhöjd ända tills blödningen börjar.
Kroppstemperaturen varierar något från person till person, så det kan vara bra att följa några cykler för att ta reda på vad som är normalt för dig. Sjukdom och feber kan naturligtvis påverka resultatet.
Förändringar i livmoderhalsen
Livmoderhalsen kan också berätta var i cykeln du befinner dig. Precis som vid mätning av kroppstemperaturen tar det lite tid att bekanta sig med detta. Livmoderhalsen ligger längst ner i slidan och kan vara lite svår att komma åt. Enklast är att undersöka den med fingrarna när du sitter på toaletten eller står med ena benet högre än det andra, till exempel på toalettstolen. I den prefertila fasen är livmoderhalsen låg och sluten. I den fertila fasen dras den tillbaka in i slidan och blir både mjukare och våtare. Under ägglossningen kan livmodertappen kännas som dina läppar, men annars är den mer som din nästipp. I den postfertila fasen sjunker livmoderhalsen längre ner och är hårdare.
När under den fertila perioden bör man ha sex?
Många märker att deras libido (sexlust) ökar dagarna före ägglossningen. Detta är naturens sätt att öka chanserna för graviditet genom att se till att kvinnan vill ha sex vid den tidpunkt då ägget kan befruktas. Hur ofta man ska ha samlag under den fertila fasen är upp till varje par men det kan vara bra att se till att nya spermier tillförs både före och under ägglossningen. Samlag varannan dag är vanligtvis optimalt.
Många människor hänger upp sig på att ha samlag exakt vid ägglossningen, men det behöver inte vara så exakt. Ägget lever i upp till 24 timmar efter ägglossningen men spermierna kan leva i äggledaren i flera dagar i väntan på ägglossningen. Därför räknar vi med att den fertila fasen börjar några dagar före ägglossningen. Den fertila fasen omfattar även några dagar efter ägglossningen eftersom ägglossningen kan vara något försenad av olika skäl, t.ex. sjukdom.
Smärta i äggstocken
En del personer upplever så kallad mittelschmerz, eller ägglossningssmärta, en till två dagar före ägglossningen. Det är en smärta i nedre delen av buken på ena sidan och den försvinner av sig själv. Smärtan varar vanligtvis i några minuter eller upp till några timmar, för vissa längre. Smärtan kan likna menstruationssmärta men är ofta skarp och plötslig. En del får också ökade flytningar och/eller en liten blödning när detta inträffar. En del upplever att smärtan växlar från sida till sida från månad till månad eller att den bara finns på en sida.
Mittelschmerz är inte farligt men kan förväxlas med andra tillstånd som kräver läkarvård. Om du upplever andra symtom som feber eller kräkningar ska du kontakta din läkare. Smärtan bör sammanfalla med ägglossningen, så om den inträffar vid en annan tidpunkt i din cykel bör du kontakta läkare.
Hur hittar du rätt dag för ägglossningen?
De tecken som beskrivs ovan ger dig en indikation på när ägglossningen kommer att äga rum. Men det kan också vara bra att använda ägglossningstester. Ofta tas flera tester under den fertila fasen för att hitta den exakta tiden.
Att hitta tidpunkten för ägglossningen är egentligen inte nödvändigt för graviditet, så länge du har sex under den fertila fasen. Men alla har inte ägglossning, eller har ägglossning vid en annan tidpunkt än man skulle kunna tro. I så fall kan det vara bra att testa för att få svar. Det går också att se var i cykeln du befinner dig med hjälp av ultraljud. Vid assisterad befruktning sätts ofta en ägglossningsspruta in för att testet ska bli så korrekt som möjligt.
Källor: Store medisinske leksikon follikkel, Store medisinske leksikon follikkelfase, Store medisinske leksikon FSH, Store medisinske leksikon østrogener, Store medisinske leksikon endometrium, Mayo Clinic, Kjenn din egen syklus