Enligt Statens medicinsk-etiska råd är de två huvudsakliga typerna av assisterad befruktning:
1. Insemination: spermier hanteras utanför kroppen
2. In vitro-fertilisering (IVF): både spermier och ägg hanteras utanför kroppen
Enligt regeringen.se får assisterad befruktning med donerade spermier utföras i svensk sjukvård på en kvinna som är gift eller sambo, uavsett om hon er gift eller sambo med en man eller med en kvinna. Assisterad befruktning får även utföras på en kvinna som er ensamstående.
Sedan 1. januari 2019 är det i Sverige tillåtet att vid IVF använda både donerade spermier och donerade obefruktade ägg samt donerade befruktade ägg. Barn som kommit till genom donation skal ha rätt til information om sitt ursprung. Uppgifter om spermie- eller äggdonatorns identitet sparas därför i en särskild journal som barnen har rätt ta del av när de uppnått tillräcklig mognad.
lagen.nu om föräldraskap:
Om en kvinna föder ett barn som tillkommit genom att ett ägg från en annan kvinna efter befruktning utanför kroppen har förts in i hennes kropp, skall hon anses som barnets moder. Lag (2002:251).
Om modern är gift med en kvinna eller är registrerad partner vid barnets födelse, ska hennes make eller registrerade partner anses som barnets förälder. (9 §)
8 § Om modern har genomgått en insemination eller befruktning utanför kroppen med samtycke av en man som var hennes make eller sambo och det med hänsyn till samtliga omständigheter är sannolikt att barnet har tillkommit genom behandlingen, ska vid tillämpningen av 2–5 §§ den som har lämnat samtycket anses som barnets far.
Om modern har genomgått en insemination eller befruktning utanför kroppen enligt 6 eller 7 kap. lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m. med samtycke av en kvinna som var moderns make, registrerade partner eller sambo och det med hänsyn till samtliga omständigheter är sannolikt att barnet har tillkommit genom behandlingen, ska den som har lämnat samtycket anses som barnets förälder. Detsamma gäller om en insemination eller befruktning utanför kroppen har utförts vid en behörig inrättning i utlandet och barnet har rätt att ta del av uppgifter om spermiedonatorn.