FörlossningFödsloställningar

Födsloställningar

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvarlden 674 Uppdaterad 08.11.07
Man kan genomföra en vaginal förlossning på flera olika sätt. Den mest typiska och välkända ställningen i västvärlden är antagligen att ligga ner på rygg. Det är den bild vi har eftersom det är den som återges på film och genom media. Men låt inte det begränsa –det finns många fler sätt som ofta fungerar bättre.

Fundera på olika ställningar i förväg, och prata med barnmorskan om alternativen. Sen handlar det ju inte om att bestämma sig och sen inte kunna ändra det; tvärtom det är bra att ändra ställning under förlossningen.

Upprätt ställning

Det finns många fördelar med att föda i upprätt ställning eftersom gravitationen är på din sida. Man kan stå på fötterna eller knäna, sitta på huk är också en variant. Många upplever det enklare att kontrollera musklerna i bäckenbotten på detta sätt. Att föda upprätt underlättar för moderkakan att lossna när den ska.  Man får också mindre belastning på leder och ligament i bäckenet.

Framsidan av bäckenet får bättre rum åt barnets huvud så att det kan snurra ner i rätt position inför framfödandet när du är upprätt. Om man står upp kan blodet cirkulera fritt till och från livmodern vilket underlättar syretillförseln åt barnet. Trycket mot vaginan blir också mer jämnt vilket ökar chansen att den ska tänjas i lagom takt.
De bakre delarna av bäckenet och svanskotan är rörliga i denna ställning vilket möjliggör maximalt vidgande av bäckenet. Rygg och magmuskler arbetar som bäst i upprätt position, särskilt i hukande ställning.

Att ligga ner på rygg

Denna Illustrationsfoto: iStock är den mest praktiska för sjukhuspersonalen och kan vara bra under krystvärksfasen eftersom man då kan vila mellan värkarna.

Att ligga ner under hela förlossningen innebär dock att livmoderhalsen öppnar sig långsammare eftersom gravitationen inte hjälper till att pressa barnets huvud nedåt. Att arbeta emot gravitationen kan innebära en onödigt långdragen och smärtsam process. Barnets huvud pressar främst mot den bakre halvan av födslokanalen och ojämnt mot vagina. Det kan också vara risk att svanskotan skadas eftersom all vikt hamnar där.

På alla fyra

Kvinnor med ryggproblem eller som får ont i ryggen under värkarna kan vara hjälpta av att flytta trycket från barnet från svanskota och nedre ryggraden genom att stå på händer och knän.

Förlossningspall
Detta gamla redskap har återigen blivit populärt och finns på de flesta sjukhus. Det ser ut som en stor hästsko och underlättar att föda i hukande ställning. Pallen används oftast under.

Ligga på sidan
De som föder liggande föredrar ofta att ligga på sidan framför att ligga på rygg och/eller i gynställning. Man kan dra upp knäet mot bröstet för att underlätta krystningen. Detta är ett bra alternativ för dem som är för trötta för att stå och för dem med bäckensmärtor.

Att föda i vatten
Att föda i en pool anses lindra smärtorna och reducera risken för bristningar. Att byta ställning i vattnet är lätt eftersom vattnet bär kvinnans vikt. Det kan också vara lättare att slappna av i vattnet –något som underlättar kroppens produktion av endorfiner som i sin tur verkar smärtlindrande. Att föda i vatten förutsätter att kvinnan är vid god hälsa och att barnet inte kräver extra övervakning under förlossningen. Långt ifrån alla sjukhus erbjuder denna variant av att föda. Fråga din barnmorska!

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...