BebisJulJulklappstips til ettåringen

Julklappstips til ettåringen

Alla illustrationsfoton: iStock
Av Maren Eriksen 44 Uppdaterad 06.12.24
Ser du fram emot att din ettåring ska sitta pyntad och söt och öppna sina julklappar på julafton, men river dig lite i håret när andra frågar vad din ettåring "önskar sig"? Här är några bra julklappstips.

En ettåring förstår fortfarande lite av vad julen är och varför den får julklappar. Chansen är också stor att barnet får fler presenter än det orkar att öppna. Kanske klarar det av ett par innan någon av presenterna tar all uppmärksamhet, och kanske somnar barnet långt innan alla paketen är öppnade?

Det är klokt att tänka igenom både vad man själv ska ge barnet i present och vad man ska önska på barnets vägnar. En bra mix är en bra vägledning.

Här är bra förslag:

– Ullkläder: Ull är guld vid den här årstiden, och ditt barn kan aldrig få för mycket av bra ullkläder. Sådana kläder finns i alla prisklasser. Lager på lager med ull är bäst, så här är det bara att skriva upp på önskelistan: bodysuit, långkalsonger, byxor, tröja, jacka, halsduk, mössa och vantar.

– Stå-upp-leksaker: Det finns många typer av leksaker som hjälper barnet att bli vertikalt istället för bara horisontellt. Men se gärna till att leksaken är stabil och inte välter eller rullar bort.

– Leksaksförvaring: Om ditt barn inte redan har högar med leksaker är chansen stor att det kommer att ha det när julfirandet är över. Då är det bra att veta vart alla leksaker ska ta vägen. Det finns många fina lösningar för leksaksförvaring.

– Leksakstelefon: Att prata i telefon är något som de flesta barn tycker är roligt när språket börjar sätta sig. Och vem kan motstå att höra sin lilla älskling babbla iväg med någon i sin leksakstelefon? Att prata i en riktig telefon med någon på andra sidan kan dock ta lite längre tid innan barnet blir bekvämt med det.


– Gåbil:
Att fara runt på fyra hjul är en dröm för många småbarn, och det blir inte mindre spännande om gåbilen har en snygg design. Sök gärna runt lite innan du hittar det design som passar bäst för ditt barn (eller dig). En brandbil, mus, bi, häst, drake… här är det bara fantasin och plånboken som sätter gränser. Barnet bör kunna gå innan det använder gåbilen.


– Putteboks: Öga-hand-koordination är viktigt att träna, och att lista ut vilka former som passar i vilka hål i putteboxen kräver också avancerat tänkande. Dessutom är det ju roligt. Det finns putteboxar i trä och plast, och utbudet är stort. En billig variant kan vara lika rolig eller till och med roligare än en dyr variant med ljus och ljud. Poängen är att barnet får en känsla av framgång och kan leka med den på egen hand.

– Matlåda och drickflaska/termos:
En ny matlåda och/eller termos eller drickflaska kan vara en superpresent, särskilt om designen tilltalar barnet. Tänk så stolt den lilla kommer att vara när hen går till förskolan eller på utflykt med en sprillans ny matlåda! Det finns även matlådor som är formade som en koffert, vilket kan vara minst lika roligt att bära på.


– Böcker: En bok eller ett medlemskap i en bokklubb är en bra investering i mysiga stunder tillsammans med ditt barn. Barn som blir lästa för ofta får ett bättre ordförråd, en god fantasi och framför allt en förkärlek för ordens magi. Det fina med böcker är att de ofta fungerar som en ingång till mysstunder i knät – och därmed det som ditt barn önskar sig allra mest – din tid.

– Gunghäst: En odödlig klassiker. Genom att gunga tränar barnet upp balansen medan det skrattar och ropar när det rider in i solnedgången. Gungan behöver inte vara en häst – det finns även älg, ko och vad du än önskar. Här borde det också vara möjligt att hitta en variant som passar med barnrummet eller resten av hemmet.

– Enkelt pussel: Koncentration är en viktig färdighet som inte kommer att bli mindre viktig när barnet växer. Att träna upp den från att barnet är litet är därför klokt. Pussel, helst med knoppar så att små fingrar kan få grepp, är ett bra hjälpmedel för det. Dessutom kan pussel vara en bra aktivitet att leka med innan läggdags, då det lugnar barnet.

– Leksaker som aldrig går ur tiden: Boll, trumma, bra träleksaker, koppställning, doktorsset, lektunnel (att krypa igenom), byggklossar och färger kan vara bra och prisvärda alternativ. Lite dyrare varianter är exempelvis en dockvagn eller en leksakskomfyr eller -kök.

– Smycken: Smycken som barnet kan använda de kommande åren kan också vara populära (särskilt hos föräldrarna).

– Kälke: Om ni drömmer om en vit jul kan en kälke eller åkbräda vara bra tips. Det finns särskilda småbarnskälkar, men kanske är det lika praktiskt med en större variant där mamma/pappa kan sitta tillsammans med barnet, och som barnet kan använda i många år framöver.

Pengar och utrustning i julklapp?
Det är heller inget fel i att be mor- och farföräldrar eller andra att sätta in pengar på barnets sparkonto, eller att önska sig praktiska saker som barnet behöver. Stolar, sängkläder, bärsele, servis, barnbestick, vinterjacka, golvmatta, lampa till barnrummet och inredning till barnrummet (t.ex. inramade bilder eller posters, eller väggdekaler) kan också vara fina julklappar.

Julklapparna till ettåringen behöver inte vara av den dyrare sorten. Och som klyschan säger, är det ofta rosetten, papperet och kartongen som är det mest spännande.

Lycka till med julklappshandeln och god jul!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Tankar och känslor under graviditeten

– När du är gravid blir du öppen och sårbar för alla möjliga känslor. Många upplever att de lättare blir arga, ledsna och nedstämda....