Den säkra metoden
Sjuksköterska Elin Asbjörnsen berättar att de håller sig till läkarvetenskapen när de ska undersöka barnens längd.
– De andra metoderna blir för osäkra. Om ett föräldrapar är bekymrade över sitt barns längd, antingen om det är ovanligt kort eller långt för sin ålder, kan vi hänvisa till en specialist för en röntgenundersökning av skelettet, förklarar hon.
När läkaren röntgar barnets högra hand kan de hitta barnets så kallade skelettålder. Men ett barn skickas inte till undersökning om det ligger inom normalområdet för tillväxt.
– Om en flicka är längre än 172 centimeter före hon fått sin första menstruation kan det vara en anledning att skicka till specialist. Det kan betyda att hon blir riktigt lång. I puberteten avtar växten. Vid sådana tillfällen kan puberteten därför påskyndas av läkare.
För dem som är extra korta gäller samma sak. En röntgenbild av högerhanden kan säga något om när tillväxten kommer att avta. Och om barnet närmar sig puberteten kan förlängas något, så att tillväxten kan få lite mer tid på sig.
– Detta händer inte så ofta, men i familjer där föräldrarna är väldigt långa och har upplevt det som problematiskt förekommer det att de ber oss kolla. Men detta har mycket med föräldrarnas egna erfarenheter att göra. Många tycker ju bara det är en fördel att vara 180 centimeter och kvinna, säger Asbjörnsen, som understryker att en sådan undersökning bara görs om barnet ser ut att falla utanför tillväxtkurvans normalområde.
Alla barn följer sin egen tillväxtkurva. Asbjörnsen förklarar att om barnet hållit sig till kurvan genom hela uppväxten kan man genom att följa den vidare se hur långt barnet kommer att bli till slut. Ett friskt barn har en ganska jämn tillväxttakt.
Har mjölkdrickande med längd att göra?
Holländare och skandinaver tillhör världens längsta folk. Enligt analytikerna på norska motsvarigheten till statistiska centralbyrån, SSB, kan det bland annat ha med intaget av mjölk att göra. På samma sätt som vi långa skandinaver dricker mycket mjölk tåler många asiater, som är avsevärt kortare, inte mjölkprodukter vilket kan innebära ett för lågt intag av kalcium. Kalcium är nödvändigt för att ben ska växa.
Tillväxtfaser
Vi växer inte hela livet, inte heller när vi är barn. Vi har däremot tre viktiga växtfaser: i spädbarnsåldern, när vi är mellan sex och åtta år gamla, och i puberteten. En bra kosthållning kan påverka tillväxten positivt medan växten hämmas om vi inte får i oss alla de näringsämnen vi behöver.
Höjd ökat
Genomsnittslängden på svenska män (mönstranden vid Försvaret) var ca 170 i 1896. På 2000-talet har den siffran ökat till 180 centimeter.
Säg mig hur lång du är och jag ska säga dig ditt lands BNP
Det är faktiskt så att genomsnittslängden på människorna i ett land kan säga mycket om tillståndet i landet. Höjden påverkas av många förhållanden: näring, fördelningen av ekonomiska tillgångar, tillgång till sjukvård, om barnen har fysiskt ansträngande arbete eller inte, sjukdom under kritiska tillväxtfaser etc. I länder där människor inte når sin genetiska längdpotential på grund av fattigdom, dålig hälsa och andra miljömässiga faktorer, kommer längd att vara en viktig indikator på utvecklingen, enligt analytikerna på SSB.
Gennomsnittslängd flicka
6 månader: 67 cm12 månader: 75 cm18 månader: 82 cm2 år: 87 cm3 år: 97 cm4 år: 104 cm5 år: 111 cm6 år: 117 cm
Gennomsnittslängd pojke
6 månader: 69 cm12 månader: 77 cm18 månader: 83 cm2 år: 88 cm3 år: 98 cm4 år: 105 cm5 år: 112 cm6 år: 118 cm