Hur ser för tidigt födda barn ut?
För tidigt födda barn är generellt små, smala och har låg födelsevikt. Barnet har tunn, genomskinlig hud och verkar ostadigt. Huvudet är stort i förhållande till kroppen. Gråten är ofta svag. Men trots att de är så små är allt på plats, det ska bara växa; pyttesmå ögonfransar, fingrar och tår.
Hud:
Barn som är födda i vecka 30–32 har mycket tunn hud och saknar fettlagret som skulle ha bildats under huden de sista veckorna före beräknat förlossningsdatum. Eftersom huden är så tunn kan du se blodådrorna genom den, och huden är lila- eller rödaktig i färgen. Innan fettlagret bildas är huden också lite skrynklig. Barn som är extremt tidigt födda saknar ofta det yttersta, grövre hudlagret och huden kan se glatt och glänsande ut. I vissa fall rekommenderas det att man på grund av den sköra huden inte rör barnet. Detta gäller som regel fram till runt vecka 26.
Hår:
De minsta prematura barnen har i stort sett inget kroppshår, och håret på huvudet är som dun. Lite äldre prematura barn är ofta täckta av lanugohår (fint, mycket mjukt hår som alla foster har) över stora delar av kroppen, särskilt på ryggen, överarmar och skuldror. Du behöver inte oroa dig över att ditt barn har mer eller mindre hårväxt än andra prematura barn. Vissa har mer, andra har mindre, och det försvinner alltid. Vissa barn som föds på beräknat datum har också lanugo kvar. Regeln är att lanugohåret har försvunnit runt beräknat förlossningsdatum, och det gäller även för tidigt födda barn. Det är inte förrän i vecka 36 som håret på barnets huvud blir tjockt och silkeslent.
Huvud:
Alla barn har fontaneller. Det är området på huvudet som inte är täckt av skallben, eftersom det inte har växt ihop ännu. Fontanellerna är viktiga för att barnets huvud ska kunna anpassa sig efter förlossningskanalen, så att omkretsen blir minsta möjliga. Därför är barnets huvudform ofta lite spetsigt vid födseln – men bara en kort stund, innan det återgår till den vanliga, avrundade formen. Hos för tidigt födda barn är fontanellerna större än hos fullgångna barn, och det kan ta längre tid innan de växer ihop. Man ska därför vara extra försiktig med tryck mot för tidigt födda barns huvud.
Ögonen :
Om barnet föds före vecka 26 är ögonen oftast stängda. De kommer snart att öppnas.
Öron:
Öronen är inte helt färdigutvecklade hos för tidigt födda barn. Många föräldrar bekymrar sig över formen och att de är så mjuka. Det är helt normalt att de är mjuka och ofta veckar eller viker sig när barnet ligger. Det beror på att det hårda brosklagret inte har bildats än, men det kommer runt vecka 35.
Bröstvårtor:
Bröstvårtorna dyker vanligtvis inte upp förrän i vecka 34, men många barn har små cirklar av mörkare hud där bröstvårtorna kommer att sitta.
Naglar:
Finger- och tånaglar ser ofta ut som små knoppar i början. Men runt beräknat förlossningsdatum är de formade som naglar, både på fingrar och tår.
Könsorgan:
Könsorganen syns tydligt även hos extremt prematura barn, men de är inte färdigutvecklade.
- Pojke: Hos en prematur pojke är testiklarna ännu inte på plats i pungen, och pungen är ofta liten.
- Flicka: Hos en prematur flicka är de yttre blygdläpparna inte färdigformade, vilket gör att de inre blygdläpparna och klitoris upplevs som stora och oskyddade. Detta förändras när de yttre blygdläpparna fylls med fett. Vissa flickor har också en slags tapp som sticker ut ur slidan. Det ser kanske lite märkligt ut, men försvinner av sig självt och är inte farligt.
Både flickor och pojkar är precis som andra barn runt datumet som de var beräknade att födas.