De första sex månaderna klarar sig barnet på bara bröstmjölk eller bröstmjölksersättning. Den innehåller allt bebisen behöver för att växa och må bra. Men vid ungefär fyra månaders ålder kan du märka att barnet börjar intressera sig för vad resten av familjen äter. Kanske sträcker ditt barn sig efter vattenglaset när du ska dricka eller hugger tag i frukostmackan på bordet. Ta vara på nyfikenheten och börja försiktigt med smakportioner.
Lite potatis mosad med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning är bra att börja med. Det är snällt i smaken och du kan spä ut moset så att det går lätt att svälja ned. Tänk på att barnet hittills bara ätit flytande föda, så det tar ett tag att vänja sig vida fastare konsistenser. Eftersom barnet oftast bara äter någon tesked i början ska du fortsätta amma eller ge mjölkersättning i samband med måltiden, antingen före eller efter, prova vad som fungerar bäst för er.
Mat som brukar vara bra att börja med är förutom potatis också morot, palsternacka, majs och broccoli. Vänta med att ge fruktpuré tills barnet hunnit vänja sig vid grönsaker. Vi människor har en förkärlek för söta smaker så det kan vara svårt att få barnet att äta vanlig mat om man introducerar frukt för tidigt.
Små portioner kokta grönsaker kan man pressa med vitlökspressen. Till större satser fungerar mixerstaven jättebra. Frys gärna in smakportioner i en istärningslåda och plocka fram efter hand. Använd kryddor och örter precis som till resten av familjen, men undvik salt hela det första året eftersom barnets njurar inte är helt utvecklade.
Andra saker man ska undvika att ge barn under ett år är:
– Sallad. mangold, rödbeta och spenat. Dessa grönsaker innehåller nitrat som kan förvandlas till nitrit i kroppen och försämra syreupptagningsförmågan.
– Honung som kan innehålla sporer av en bakterie och leda till förgiftning
– Nötter eftersom barnet lätt kan sätta dem i halsen.
– Mjölk, fil, yoghurt som enskilt mål eftersom de minskar järnupptaget.
Puréer, gröt och välling
Vid sex månaders ålder ökar barnets näringsbehov. Fortsätt med puréer och komplettera med näringsberikad barngröt eller välling om barnet slutat amma. Nu kan du också lägga till kött, fågel, fisk och baljväxter.
Vid 8-12 månader har barnet börjat vänja sig vid att äta och ofta fått sina första tänder. Nu kan du ge puréer med lite grövre konsistens. Prova att riva grönsaker och kött på rivjärn istället för att mosa. Du kan också ge grönsaker och fruktbitar som är lagom stora att hålla i handen så att barnet själv kan plocka till sig från tallriken.
En del barn äter redan från början med god aptit, andra är inte lika intresserade. Ha tålamod och stressa inte. Det viktigaste för att etablera goda matvanor är att familjen har en mysig stund tillsammans kring matbordet.
Recept
Här kommer recept på 10 enkla puréer som passar när barnet ska börja äta:
Skala frukten eller grönsakerna och skär i bitar. Lägg i kastrull med vatten som knappt täcker. Koka i cirka tio minuter tills de är så mjuka att den går att mixa till en puré. För lite matigare portioner kan man tillsätta kokt råris eller quinoa. Varje recept ger fyra små smakportioner.
Morotsmos
200 gram morötter
1 tsk smör
Majspuré
200 gram kokt majs
1 tsk smör
Vitaminbomb
1 äpple
1 morot
1 liten bit palsternacka
1 tsk rapsolja
3 x grönt
1 näve ärtor
3 små buketter broccoli
1 päron
1 tsk rapsolja
Potatismos
200 gram potatis
1 tsk smör
Rotmos
100 gram potatis
100 gram kålrot
1 tsk smör
Smoothie
1 msk bär
1/3 banan
3 msk havremjölk
Fruktmos
1 äpple
1 päron
Havregrynsgröt
0.75 dl havregryn
2 dl vatten
Komplettera med fruktmos för att öka järnupptaget.
Grillad banan
1 banan
Klart bebisen ska vara med och grilla! Lägg en banan med skal på grillen tills den är mjuk. Mosa med gaffel och servera direkt från skalet.
Läs mer: Mat från sex månader