Långa resor kan vara ansträngande för både små och större barn, och oftast är det bättre med korta resor. Det kan vara idé att ge sig av när barnet är trött. Reser du med en baby, kan du åka iväg när det är läggdags. Om du tycker om att köra på kvällen, kan du överväga att resa precis innan barnet ska lägga sig, så att det somnar i bilen och får sova hela natten. Men kör inte om du är trött och kör inte hela natten. Tänk på att du också behöver sova. Om du kör sent på kvällen, är det viktigt att övernattningen är ordnad i förväg.
Det kan också vara klokt att åka iväg tidigt på morgonen innan barnet brukar gå upp. Du kan bära ut barnet till bilen, insvept i ett täcke, och hoppas att det sover en stund till. Om barnet redan har vaknat, kan det vara klokt att ta en tur till lekplatsen innan ni sätter er i bilen, så att barnet kan få lite utlopp för sin energi. Ta med en boll (en uppblåst boll tar minst plats) och andra utomhusleksaker i bilen, så att ni även kan ta lekpauser under resan.
När du planerar resan, bör du beräkna ungefär en tredjedel längre körtid än vanligt. Den extra tiden går åt till toalettstopp, matpauser och små bensträckare.
Är vi inte framme snart?
Försök att svara på sådana frågor genom att jämföra den tid som är kvar med något som barnet kan förstå. Du kan till exempel säga: ”Vi är framme om en timme – det är lika länge som Bolibompa varar på kvällarna.”
Viktigt att tänka på före bilresan
• Kontrollera att barnstolen är godkänd, att den är passar för barnets ålder och storlek och att den är monterad ordentligt.
• Använd solskärmar som fästs på bilrutorna med sugproppar. Då undviker du att barnet får solen i ögonen och att bilsätena blir för varma.
• Lägg barnets väska överst i bagageutrymmet, så att den är lätt att få tag i om barnet måste byta kläder.
• Lämna aldrig ett spädbarn eller småbarn på egen hand i bilen.
• Se till att passagerardörrarna där bak är låsta med barnsäkring medan ni kör.
• Ta med vatten på flaska och mat som man inte lätt kan sätta i halsen.
Ta med toalettpapper och/eller hushållspapper. Ofta saknas det på offentliga toaletter.
• Ta med en rulle med stora plastpåsar. De är bra att ha till skräp, våta badkläder, skor och smutsiga blöjor.
• Under varma dagar bör du kontrollera att bilsätet och bilbältet inte är så varmt att det bränner barnets känsliga hud.
• Låt aldrig bilnycklarna sitta i när bilen står parkerad.
• Ta med cd-skivor med musik och ljudböcker till barnet – några välbekanta favoriter och några nya överraskningar. Sätt gärna i en cd-skiva innan du startar bilen.
• Lägg inga tunga föremål eller andra potentiella ”projektiler” ligga i bakrutan. Lägg dem i bagageutrymmet.
• Anpassa barnets klädsel efter hur vädret och temperaturen förändras. Kom ihåg att baksätet är extra varmt om sommaren och extra kallt om vintern, eftersom både värme- och klimatanläggning har mindre effekt där än i framsätet.
• Sätt på barnet skor som är lätta att ta av i bilen och lätta att sätta på igen när ni ska ta paus.
Ta regelbundna pauser så att barnet kan få sträcka på benen, springa runt, hoppa och studsa och kasta eller sparka boll. Pauser är bra även för den som kör, inte minst under långa körningar. Kom ihåg att det är bättre med många små pauser än med en lång!
Tips för rasterna
Parkera i skuggan och/eller täck över eventuella barnstolar, så att de inte blir för varma.
Om det är dåligt väder, kan det vara klokt att stanna till vid ett köpcenter där barnet har mycket plats att röra sig.
Säg till i förväg att ni har tänkt stanna. Då har barnet något att se fram emot.
Se till att alla – särskilt småbarnen – går på toaletten innan ni fortsätter köra.
Sträck på dig, kasta boll, hoppa och spring runt tillsammans med barnet.
Ta med en matsäck. Det är billigare än att äta på restaurang och mycket roligare.