BebisAmning och matAmning - hur ofta?

Amning – hur ofta?

Foto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 797 Uppdaterad 28.01.05

Vid födseln har barnets magsäck storleken av en valnöt. Efter några minuter vid bröstet är magsäcken full vilket förklarar de täta amningstillfällena i början. Man måste alltså skilja mellan de första dygnen i barnets liv och senare, när mjölkproduktionen har ökat dramatiskt.

Vissa barn är helt ointresserade av mat det första dygnet, oavsett om de har tagit bröstet direkt efter förlossningen eller inte. Andra barn går rakt på sak och ammar ihärdigt. Ett fullburet, friskt barn som inte vill ha mat kan man tryggt vänta in. Att pressa det till bröstet är ingen bra idé och kan i värsta fall leda till att barnet totalvägrar. Då kan man hellre mjölka ut lite för hand och droppa in i barnets mun. Var också uppmärksam på tecken till intresse från barnet. Vanliga tecken är att det vrider huvudet i sökandet efter bröstet och trutar med munnen. Gråt kan också vara tecken på hunger (men behöver inte vara det).

De flesta barn tar bröstet flera gånger per dygn, några gånger för rejäla måltider, andra gånger för en påtår. Det genomsnittliga för ett veckogammalt spädbarn är att amma cirka 12 gånger per dygn. Efterhand blir det längre mellan amningstillfällena, men variationerna är många och inte är rätt eller fel. Barn är helt enkelt individer med olika behov.

Kloka bebisar ammar mycket i början! Därmed säkrar de nämligen sin matförsörjning i månader framöver, eftersom mammas mjölkproduktion anpassas av efterfrågan.

Nyfödda barn har ingen tidsuppfattning, och det enklaste är kanske att lite grann glömma klockan som vuxen också. Att amma är ju vanligtvis ett dygnet runt-jobb.

Utpumpad modersmjölk kan förvaras enligt följande:

  • i rumstemperatur upp till 10 timmar
  • I kylskåp upp till 8 dygn
  • I kylskåpets frysfack upptill 2 veckor
  • I frysbox 3-4 månader

Bröstmjölk ska inte värmas i microvågsugn. Det bryter nämligen ner dess antibakteriella egenskaper och kan mycket fort göra den full av bakterier. Men färsk eller nyligen upptinad mjölk är hållbar ungefär som vanlig komjölk.

Hur länge ska man amma?
Det finns ingen normal längd på en brösmåltid. Utgångspunkten är att man ammar tills barnet släpper bröstet.

Ska det ammas från båda brösten vid varje måltid?
Också här är det barnet som är experten. Om barnet är nöjt efter ett bröst så bjuder du den andra sidan nästa gång barnet vill ha mat. Om barnet dricker ivrigt ivrigt tills det ena bröstet är tömt och sen verkar söka efter mer kan man erbjuda även det andra. Kom ihåg att tvillingmödrar klarar sig med ett bröst per barn. Hur man än gör så anpassas vanligen mjölkproduktionen av efterfrågan. Och barnets behov varierar både med barnets tillväxt och med tidpunkten på dygnet. Detta gäller hela amningsperioden.

Fettinnehållet i mjölken från ett bröst ökar ju längre barnet ammar det. Om du byter sida utan att barnet så att säga bett om det får barnet därmed mer mjölk, men med lägre fettinnehåll. Tecken på att barnet inte fått tillräckligt fet mjölk är att att barnet dricker glupskt för att sedan snabbt bli hungrigt igen. Avföringen kan då vara vattnigt gul eller gulgrön. Barnet växer bra men har smal siluett. Försök alltså låta barnet suga så länge som möjligt på ett bröst.

Barnet kan ligga länge vid bröstet. Men om det behöver flera timmar på sig handlar det kanske snarare om fel teknik eller stort sugbehov. Sök hjälp på BVC för att få rätt på tekniken. När amningen är etablerad är det också en fördel att använda napp mellan varven.

 

Får babyn tillräckligt med mjölk?

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...