Bebis6 veckor

6 veckor

Av Bebisvarlden 443 Uppdaterad 16.10.23
Bebisen börjar få mer kontroll över sina rörelser och använder händerna till att leka. Den använder också ljud så att det blir lättare att förstå vad bebisen vill. Samspelet mellan föräldrar och barn är både fint och viktigt.

Om barnet: Så stark!

I den här åldern kan barnet hålla huvudet i magläge när det hålls i knät. Under de kommande månaderna blir reflexerna gradvis svagare och rörelserna mer frivilliga. Barnet blir aktivt på ett nytt sätt. Vid två månaders ålder minskar greppreflexen och barnet kommer då gradvis att få bättre kontroll över armar och händer. Kroppsdelarna kan också röra sig mer oberoende av huvudpositionen.

Snart kommer barnet att börja sträcka sig efter saker, ta tag i dem och dra dem mot munnen för att utforska dem. Bebisen använder både beröring och mun för att utforska nya saker. När barnet blir mer medvetet om sina armrörelser börjar det också leka med händer och fingrar. Välj leksaker som är lätta att hantera och hålla runt. Det är bra om leksakerna låter lite och gärna har starka färger och tydliga kontraster. Speglar är också en bra idé när barnet ligger på mage. Bebisar är väldigt intresserade av ansikten och kommer att tycka att det är spännande att se sig själva.

Sugreflexen är också på väg att försvagas och barnets sug anpassas i större utsträckning efter vad det suger på. Armrörelserna hänger ofta ihop med att suga.

Till föräldrarna: Kommunikation och rätt mängd stimulans

Har du märkt att du i allt större utsträckning förstår varför bebisen gråter? Det är både för att bebisen har börjat variera gråten mer och för att ni har lärt känna varandra bättre så att ni förstår varandras signaler. Förutom att gråta av smärta, gråta av ilska, gråta för att den är hungrig eller behöver ha andra behov tillgodosedda, börjar bebisen nu få en social gråt. Ofta är denna gråt mer tveksam till en början och i allmänhet mindre intensiv. Bebisen försöker locka till sig social uppmärksamhet!

Bebisen börjar också göra flera andra ljud och gör ofta ljud av välbehag när den är nöjd – som att gurgla och babbla. Det är viktigt att du svarar på dessa ljud genom att upprepa dem för barnet. Sådant samspel och lek är trevligt och viktigt och stimulerar barnet. När du svarar på det här sättet när bebisen uttrycker något – oavsett om det är trevligt eller obehagligt – hjälper du barnet att etablera ett kommunikationssystem.

En viktig del av att stimulera barnet är att försöka följa med i om barnet tycker om kommunikationen eller inte. Barn kan vara både överstimulerade och understimulerade. Observera barnet. Om det vänder sig bort, börjar gäspa eller gråta är det viktigt att barnet får en paus och en möjlighet att bearbeta upplevelserna. Vänta tills bebisen signalerar att den är redo för ett nytt pass. Barnet kan också bli överstimulerat om det inte ges tid att svara på andras ageranden. Svaret kanske inte kommer så omedelbart som vi är vana vid i konversationer, så vänta gärna några sekunder extra innan du fortsätter. Det är viktigt att bebisen får reglera när och hur länge den är i dialog för varje gång. Genom sådan interaktion lär sig barnet att reglera känslomässig kommunikation.

Använd vardagliga situationer för att stärka samspelet. Både matning och skötsel bjuder på stora möjligheter till ögonkontakt och samtal. Använd ansiktsuttryck och tala med ljus röst. Spegla bebisens känslor tillbaka och visa att du förstår barnet.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...