Om barnet: Hur mycket ska barnet gå upp i vikt?
Efter födseln är det vanligt att barnet går ner upp till 10 procent av födelsevikten. Det samlas mycket vätska i kroppen som barnet gör sig av med de första dagarna. Dessutom är inte mjölkproduktionen riktigt igång ännu. Men efter ett tag kommer vågen att vända och barnet kommer att återgå till sin födelsevikt och sedan öka. Från den tredje till fjärde levnadsveckan lägger bebisar på sig cirka 250 gram i veckan. När barnet närmar sig tre månader justeras detta ner till 150 gram i veckan.
Bebisens vikt kommer att skrivas in i ett diagram på BVC. Både barnsköterskor på BVC, läkare och sjukhus använder detta diagram för att följa barnets tillväxtutveckling vad gäller huvudomfång, längd och vikt över tid. Diagrammet ger en översikt över normalfördelningen av tillväxtutvecklingen hos svenska barn. Den 50:e percentilen är den tjockaste linjen i mitten av diagrammet. Det är genomsnittslängden på ett svenskt barn. Om barnet befinner sig inom det skuggade området är det inom normalområdet.
Barnets storlek vid födseln bestäms till stor del av förhållandena i fosterlivet och mindre av ärftlighet. Barn som är små eller stora vid födseln jämfört med de ärftliga förhållandena kommer antingen att klättra eller falla ner i diagrammet tills de hittar sin kurva vid ungefär 6-18 månaders ålder. Det betyder att om ett barn är stort vid födseln förväntas det att barnet kommer att gå upp relativt lite i vikt under de första månaderna, särskilt om det har små föräldrar, medan ett litet barn förväntas klättra i kurvorna i diagrammet. Sådan klättring kallas catch-up growth. Barn som är hämmade till exempel på grund av dålig funktion i moderkakan har ofta en betydande tillväxt under de första 6-12 månaderna.
Längdutveckling är å andra sidan en fortsättning av tillväxten i slutet av fosterlivet. Den bestäms främst av genetiska faktorer och rätt näring.
Om du är orolig för bebisens tillväxt kan du alltid ta en extra tur till BVC för att väga och mäta och eventuellt prata med BVC-sköterskan eller en läkare.