UncategorizedFakta om fästingar

Fakta om fästingar

Av Av Patrik Wallgren. Illustration: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet 133 Uppdaterad 19.05.11

Fästingar hör till en grupp som kallas kvalster och är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur. Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur, fåglar och andra ryggradsdjur. I Sverige, liksom i övriga Västeuropa, är det nästan bara en art som människor normalt kommer i kontakt med, den som på svenska brukar kallas "vanlig fästing", på latin Ixodes.

Fästingen som smittbärare

Fästingar kan vara bärare av TBE och Borrelia. Det finns flera sätt att skydda sig mot fästingbett, bland annat genom att ha heltäckande kläder. Du kan också förebygga TBE-smitta genom vaccination. Om du blivit biten är det viktigt att ta bort fästingen så snabbt som möjligt för att minska risken för Borreliainfektion. Kontakta vården om du misstänker att du blivit smittad.

Borrelia

Om det blir en hudrodnad runt fästingbettet en till fyra veckor efter att du blivit biten kan du ha fått Borrelia. Rodnaden är större än en femkrona och ökar sedan i storlek. Borrelia är en bakterieinfektion som behandlas med antibiotika. Om du misstänker att du har Borrelia kontakta vårdcentralen.

TBE

Den som smittas av TBE får efter en till tre veckor influensaliknande symtom: lindrig feber, huvud- och kroppsvärk. Efter en vecka blir de flesta friska. Ungefär var tredje smittad blir sjuk igen med hög feber, nackstyvhet och svår huvudvärk. TBE-virus kan ibland ge hjärninflammation.

Förebyggande

När du är ute i naturen, använd heltäckande kläder med långa ärmar och stoppa in byxbenen i strumpor eller stövlar. Du kan också ha ljusa kläder så upptäcker du lättare fästingen när den kryper. Inspektera kroppen noga när du har varit i fästningsområden eftersom det är vanligt att man inte märker en fästing eller ett fästingbett. Fästingen tar ganska lång tid på sig att bita sig fast, så ett tips är att duscha och kamma igenom håret direkt efter att du varit ute. Var noga med att kolla barnen.

Vaccination mot TBE

TBE-vaccination rekommenderas till dig som är fast boende eller sommarboende i områden med smittrisk. Även personer som vistas mycket i skog och mark i områden med smittrisk rekommenderas vaccination. Dessutom rekommenderas resenärer som vistas mycket i skog och mark på Åland, i Baltikum eller i särskilda riskområden i Centraleuropa eller Östeuropa att vaccinera sig.

Kontakta din vårdcentral eller annan vaccinationsmottagning om du eller din familj vill vaccinera er mot TBE. Du får själv bekosta vaccinationen.

Så tar du bort en fästing

Om en fästing bitit sig fast på dig är det viktigt att du tar bort den så fort som möjligt. Använd naglarna, en pincett eller en speciell fästingplockare. Ta tag om fästingens mundelar, inte bakkropp, så nära din hud som möjligt. Använder du naglarna eller en pincett drar du rakt ut utan att vrida. Använder du en fästingplockare följer du instruktionerna för den. Kläm inte på djurets kropp, då kan du föra över Borreliabakterien. Tvätta rent efteråt.

Källa: vårdguiden.se

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...