I rapporten “Barn eller inte” undersöker SCB svenska kvinnor och mäns inställning till barnafödande. 7000 personer fick svara på enkäten, både föräldrar och barnlösa.
Där visade det sig att tvåbarnsnormen fortfarande är stark i Sverige. De som ännu inte fått barn hade oftast en önskan om att få det i framtiden och de som har ett barn planerar för ytterligare ett. Trots det väljer fler att senarelägga familjebildandet.
Anledningarna till att vänta med skaffa barn är olika för olika åldersgrupper. Bland de yngre är det vanligt att man inte känner sig mogen eller att man har andra saker som man vill göra först. Äldre kvinnor och män svarar istället att de inte hittat rätt partner och inte är beredda att skaffa barn utan ett stabilt parförhållande.
Det är vanligt att man har ett eller två samboförhållanden bakom sig där det inte varit aktuellt att skaffa barn.
Totalt föds flest barn av mödrar 30-39 år och antalet äldre mammor ökar. 2009 föddes 5392 barn av mammor över 40. Gruppen har ökat med 50 procent på tio år.
En konsekvens av detta är att fler upplever svårigheter att bli gravida. Kvinnor är som mest fruktsamma när de är omkring 25 år sedan avtar fertiliteten gradvis. Efter fyrtio är chansen bara tio procent att bli gravid.
Mäns fertilitet påverkas inte lika mycket av deras ålder men minskar gradvis efter 40.
Bland föräldrar som fick sitt första barn efter 30 år hade en tredjedel använt sig av ägglossningstester eller andra hjälpmedel för att bli gravida.