BebisSka bebisen ha napp?

Ska bebisen ha napp?

Av Janet Molde Hollund Ill.foto: iStockphoto 292 Uppdaterad 01.11.11

Bebisen gråter och du är trött. Då kan det vara frestande att trycka nappen i munnen på bebisen. Men är det så smart? Här är fördelarna och nackdelarna vid användning av napp.

Bebisen har en medfödd sugreflex och det är livsnödvändigt för att barnet ska få i sig mat. Men vissa gånger känner vi som föräldrar att det handlar om något annat än bröst. Kan det då vara fel att ge barnet napp?

Läs: Höstmanikyr

Napp och amning

– Vi rekommenderar att man väntar med napp tills amningen är etablerad. Ofta kan det ta upp till fyra veckor innan tillgång och efterfrågan är helt etablerad, säger barnmorska Mette Ness Hansen.

Hansen säger att det är väldigt viktigt att bebisen får suga mycket på bröstet i början så att mjölkproduktionen kommer igång ordentligt.

– Då kan det ju hända att barnet äter för lite om den istället för att äta suger på nappen. Jag hör ofta mammor säga att barnet använder dem som napp. Jag frågar istället om inte mammorna ibland använder napp som bröst, säger Hansen.

För Hansen säger att det som regel finns en anledning till att barnet vill suga mer, nämligen att barnet behöver mer mat. Och använder man napp i det skedet kommer mamman inte få den tillökningen i mjölkproduktion som barnet behöver.

– Men när amningen går bra och barnet ökar i vikt finns det inga hinder för att använda napp, säger Hansen.

Läs mer: Håll koll på nappen


Fördelar vid användning av napp

  • Napp kan verka lugnande på barnet.
  • Skydd mot plötslig spädbarnsdöd (en studie publicerad i den erkända tidsskriften British Medical Journal visade att barn som sover med napp har 90 procents mindre risk för plötslig spädbarnsdöd än de som sover utan.)
  • Lägg gärna barnet med napp men stoppa inte in nappen i barnets
    mun igen om den spottas ut under sömnen
  • Nappen har en smärtlindrande effekt vid mindre ingrepp. Den kan ta bort uppmärksamheten till exempel vid vaccinering och blodprovstagning. (Om du ammar och barnet inte använder napp visar forskning att bröstet kan ha samma effekt.)
  • Napp kan göra det lättare för barnet att sova. Även om barnet somnar lättare med napp i munnen kan du också lättare vakna igen när nappen faller ut ur munnen om barnet vaknar av det.


Nackdelar med napp

  • Var lite observant på användningen av napp de första veckorna av amningen. Se början av artikeln. Mycket användning av napp kan medföra lägre mjölkproduktion hos mamman och att barnet totalt sett ammas kortare tid.
  • Vissa hävdar att napp kan medföra sugförvirring hos barnet eftersom det är olika sugteknik på bröst, napp och flaska. Barnmorska Mette Ness Hansen säger ändå att hon är mer bekymrad över att mamman inte får den mjölkproduktionen hon ska om barnet suger för mycket på napp.
  • Använder barnet napp för länge ökar risken för tandställningfel.
  • Användning av napp och öroninflammation kan ha ett samband. Holländska forskare menar att barn som använder napp har en högre risk för återkommande öroninflammationer.


Ditt val
Om du vill använda napp till ditt barn eller inte är upp till dig själv. Babyvärldens barnmorska Elin säger att napp till barnet kan vara en bra hjälp för barn när de ska komma till ro – efter att amningen har kommit ordentligt igång. Men det är inte heller alla barn som vill ha napp.

– Min erfarenhet är att det är många barn som visar litet intresse för nappen i början men att de efter hand lär sig att använda den och då gillar den. Den kan vara bra att prova lite olika typer av napp, säger Elin.

Läs också: Bränn fett med denna workout!

Källor: NHI – Norsk Helseinformatikk, British Medical Journal, AAFP – American Academy of Family Physicians, Nasjonalt kompetansesenter for amming

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...