BebisFöräldrarPlötslig spädbarnsdöd ökar igen

Plötslig spädbarnsdöd ökar igen

Illustrationsfoto: iStock
Av Patrik Wallgren 183 Uppdaterad 25.10.11
Efter en kraftig minskning till följd av en stor informationskampanj 2006 ökar nu antalet fall av plötslig spädbarnsdöd.

Det visar en studie från Karolinska Institutet. Orsaken är brist på information till nyblivna föräldrar tror forskarna.

Plötslig spädbarnsdöd ökar igen i Sverige. Förra året dog 27 barn, jämfört med 13 barn 2007. Då var nivån som lägst efter en dramatisk minskning från 137 barn 1990, rapporterar SR:s Ekoredaktion.

– Vi vet att antalet rökande unga kvinnor ökar dramatiskt och att rökning är en stor riskfaktor, säger Miriam Katz-Salamon som är docent i barnmedicin och andningsfysiolog på Karolinska sjukhuset.

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt, men inträffar när barnet är mellan en och fyra månader gammalt. Dödsfallet kommer plötsligt och oväntat, och så gott som alltid när det sover.

Trots många års forskning vet man fortfarande inte vad som är orsaken, men genom att informera nyblivna föräldrar om riskfaktorerna har antalet fall minskat dramatiskt.

– De här siffrorna är så alarmerande att en ny kampanj måste till snarast för att stoppa utvecklingen, säger Miriam Katz-Salamon. Vi kan inte vänta på vetenskapliga bevis för vad den här ökningen beror på.

Om plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd är när ett barn dör till synes utan orsak, oftast i sömnen. I de flesta fall sker det när barnet är mellan en och fyra månader.

Ungefär 1 barn på 4 000 drabbas. Sedan början av 1990-talet, då rekommendationer om ryggläge och minskad rökning infördes, har förekomsten av plötslig spädbarnsdöd minskat till en fjärdedel av vad den var innan.

Några av Socialstyrelsens råd för att minska riskerna lyder: avstå från att röka, låt spädbarnet sova på rygg, amma om det är möjligt samt se till att barnet kan röra sig och att det inte är för varmt.

Graviditet och rökning

För att barnet ska växa och utvecklas normalt under hela graviditeten behöver det tillräckligt med syre. Mammans blod transporterar syre från sin kropp till barnet. När man röker bildas det kolmonoxid som går över i blodet. Kolmonoxiden ockuperar de röda blodkropparna och stjäl plats från syret. Ju mer man röker desto mer plats tar kolmonoxidet. Hos mamman försvinner hälften av detta två timmar efter man rökt. Men hos barnet tar det sju timmar. Det betyder att barnet hela tiden har mer kolmonoxid och därmed mindre syre i blodet än mamman.

Nikotinet i tobaken gör att blodådrorna drar ihop sig. Detta gäller även blodådrorna i livmodern och moderkakan, och därmed minskas blodtillförseln till barnet. Sammantaget innebär detta att fostret hos en rökande mamma får reducerad tillförsel av både syre och näring.

Läs mer: Är du gravid – sluta röka!

Graviditet och snusning

Risken att ens barn ska drabbas av andningsuppehåll, så kallad apné, är dubbelt så stor om man som blivande mamma snusar. Gravida mödrar som, av hänsyn till det kommande barnets hälsa, byter ut cigaretten mot snus eller nikotinplåster bör tänka om. Nikotin, oavsett hur det intas påverkar nämligen barnet negativt.

Läs mer: Snus fördubblar risken

Källor: Socialstyrelsen, SR:s Ekoredaktion, TT, KI.se

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

24 tips för en lyckad julafton – med små barn

1. Morgonklapp Det känns länge att vänta på julklapparna. Låt barnet öppna den allra första klappen redan på morgonkvisten. Välj gärna en leksak som barnet...