UncategorizedPappa mot sin vilja

Pappa mot sin vilja

Av Pernilla Gudmundsson. Foto:Istock.com 210 Uppdaterad 13.09.11

En vanlig tisdagskväll i oktober tar 25-årige Daniel emot ett telefonsamtal som för alltid kommer att förändra hans liv. ”Jag är med barn”, säger rösten som tillhör tjejen han träffade några gånger under våren. ”Och jag vill behålla det, själv.”

– Jag blev alldeles skakig och kunde inte tänka klart. Jag minns inte vad jag sa men historien med Lotta var så tillfällig och så fullständigt över att jag nog klumpigt började med att fråga om det verkligen var jag som var pappan, berättar Daniel.

Läs: Tre tecken på att ni fortfarande hör ihop

Tankar och känslor rusade genom hans kropp. ”Jag ska bli pappa”. Eller… vad menade hon egentligen?

– Det var verkligen motstridiga känslor. Lotta gjorde ju klart att hon inte ville ha mig inblandad och jag var inte intresserad av henne heller, jag hade då precis träffat en ny tjej som jag verkligen ville satsa på. Men känslan att ”mitt” barn skulle födas utan min delaktighet var mycket märklig.

Det visade sig att Lotta träffat en man under sommaren och att de redan flyttat ihop. Mannen accepterade att ta på sig pappa-rollen och leva med henne och barnet. Lotta ville absolut inte att Daniel skulle ta kontakt med Jonas som senare föddes i februari. Hon ville att han skulle växa upp med dem, i tron att hennes man var pojkens pappa.

– Jag var en mes och accepterade rakt av. Jag skämdes över vad som hänt, och tänkte att jag fick skylla mig själv. Idag hade jag begärt umgängesrätt.

Daniel gjorde ett faderskapstest och när det visade att han verkligen var pappan dömdes han också att betala underhåll till barnet. Lotta och hennes nye man fick två syskon till Jonas och Daniel bildade familj med en annan kvinna och fick så småningom två barn.

– De första åren försökte jag tänka bort Jonas, det gjorde för ont. Jag betalade underhållet bara. Sen fick jag två barn och hade fullt upp med dem. Men när min yngste son föddes började jag tänka igen på Jonas och tyckte det var hemskt att mina barn hade en storebror de aldrig hade träffat. Då bestämde jag mig för att kontakta honom när han blivit myndig. Jag ringde upp Lotta och förklarade och då hade hon ändå tänkt att hon förr eller senare måste berätta för Jonas.

Daniel ringde Jonas på 18-års dagen och gratulerade. Samtalet var väntat, Lotta hade berättat allt för Jonas när han var 16 år och också frågat om han ville träffa sin pappa. Det ville han.

– Vi träffades en vecka senare. Hela familjen var med och hämtade honom på stationen. Det var en märklig känsla. Han ser ut precis som jag men talar en annan dialekt, skrattar Daniel.

Jonas stannade hos Daniel och familjen över helgen och det beslutades snabbt att han skulle följa med på skidsemester några veckor senare. Under en femårsperiod träffades de regelbundet. Nu är Jonas 28 år, han är själv nybliven pappa och kontakten har blivit lite mer sporadisk.

– Man kommer inte ifrån att Jonas riktiga familj är den han växte upp i. Jag har också på något sätt en annan känsla för mina två barn som jag delat livet med från dag ett. Men Jonas har en speciell plats i mitt hjärta. Jag bara ångrar bittert att jag lät hans mamma beröva oss de första 18 åren.

Snart dags för pappaledighet?

Vad säger lagen?

Enligt en undersökning som gjordes på 90-talet har vart tjugofemte barn en pappa som inte själv tagit beslutet att bli förälder. Vilken rätt har egentligen en pappa som inte själv valt sitt föräldraskap? Babyvärlden frågade chefen för familjerättsenheten i Helsingborg, Bodil Wittsell.

Har en blivande pappa samma rättigheter och skyldigheter som en blivande mamma?

-Det beror på ur vilken aspekt man menar, om det handlar om boende, umgänge eller vårdnad. Gifta par får automatiskt delad vårdnad. En ogift mamma får enligt lag alltid ensam vårdnad. Det ligger i sakens natur att man ansöker om delad vårdnad om man är sambo. Om barnet kommit till genom en tillfällig förbindelse och man inte är överens är det svårare. I första hand kan man komma till oss för samtal så diskuterar vi och försöker hitta en lösning. Om det är som i fallet ovan: att föräldrarna inte har en relation, att mamman har fött barnet ensam och inte vill att pappan ska ha någon kontakt med barnet men han vill det – så får han gå till tingsrätten.

Vad händer sen?

– Domstolen ber oss göra en utredning och fattar under tiden ett interimistiskt beslut om umgänge (beslut som gäller under tiden utredning sker) för, i det här fallet, pappan. För spädbarn gäller korta och täta umgängestider – det bygger på forskning som säger att ett litet barn inte ska vara ifrån sin primärvårdare (som ju i detta fall är mamman eftersom barnet bor där) för långa stunder den första tiden. Generellt så görs dock inga förändringar i själva vårdnadsrättsfrågan före beslut, om det inte råder uppenbara missförhållanden. En pappa som vill få delad vårdnad med sitt barn, som bor hos mamman och mamman inte samtycker, får alltså oftast vänta tills vår utredning är klar och det brukar ta fyra månader. När tingsrätten får in vår utredning fattas beslut om vilken typ av umgänge pappan får.

Om den blivande mamman lurat pappan in i föräldraskapet (ljugit om att hon använder preventivmedel) – måste pappan ändå betala underhåll?

– Ja, det måste han. I lagen kan en pappa aldrig bli lurad till ett barn. Jag förstår vad männen menar här, men ansvaret ligger på båda. Mannen får skydda sig mot en oönskad graviditet precis som kvinnan. I Sverige har vi dessutom bestämt att kvinnan har den yttersta rätten att besluta över sin kropp, om hon ska göra abort eller fortsätta graviditeten. Att vända på det skulle ju inte vara bra.

Vilket stöd kan ni erbjuda en man som blivit pappa mot sin vilja? (som till exempel stannar kvar i relationen men har anknytningsproblem till barnet på grund av en situation han inte önskat)

– Han eller de kan komma till oss på samarbetssamtal där vi kan hjälpa dem hitta former för sitt föräldraskap. Tanken är att vi ska jobba förebyggande för att så få som möjligt hamnar i domstol. Är det stöd och hjälp på det mer enskilt psykologiska planet så hänvisar vi vidare till socialförvaltningen som har en stor verksamhet med föräldragrupper, möjlighet till enskilda samtal med socialsekreterare eller kurator eller annan hjälp som man bedömer kan hjälpa.

Vill du komma i form efter graviditeten?  Läs Olga Rönnbergs tips

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...