Affärerna har öppet stora delar av dygnet, gatukök finns överallt och man kan lätt ringa och beställa mat från soffhörnet hemma i vardagsrummet. Därför är extra viktigt att ge barnen en bra start i livet, så att de är bättre rustade att göra rätt val när de själva blir större.
Det är vi föräldrar som bestämmer vad som ska handlas hem, vilken matsäck som ska tas med på utflykten och vad som ska stå på matbordet och därför har vi också makt över barnens hälsa. Mat och måltider ger goda upplevelser och lärdomar. Familjens inställning till mat och måltider smittar av sig på barnet, som sannolikt övertar föräldrarnas matvanor.
Få tycker om att äta på egen hand och små barn har ett stort socialt behov. Det är bra om barnet får äta tillsammans med andra redan från spädbarnstiden, eftersom det ger positiva upplevelser kring att samlas, äta och ha trevligt tillsammans. Om arbetstider och rutiner är sådana att några i familjen har ätit tidigare så kan man till exempel slå sig ner med en kopp kaffe eller te tillsammans med barnet som äter. Det kan vara en bra idé att stänga av tv:n och njuta av måltiden i lugn och ro.
Ha kul i köket
Olika köksaktiviteter kan ge många roliga upplevelser tillsammans. I början kommer barnet garanterat att bli alldeles till sig om det får leka med vatten i diskhon och plaska med plastmuggar och plastbestick. Det är dessutom något som ger bra träning av finmotoriken i händerna.
Barn är nyfikna och älskar lådor med många spännande små skatter. Om man tar bort det som barnet kan skada sig på, kan man låta barnet få ha en ”egen” låda nere vid golvet som är fylld med ofarliga köksredskap – det brukar de flesta barn tycka är jätteroligt!
Barn tycker också om att duka för att servera något de själva har varit med och lagat. Vi föräldrar kan visa dem hur roligt och spännande det är att laga mat. Alla barn kan bli duktiga barnkockar! Köp förkläden och låt dem få prova att skära, dela, mosa, skala, sortera och provsmaka!
Det tycker det är superkul att få vara med och baka. Det är en rolig stund tillsammans fylld med tillfällen att upptäcka och utforska för att inte tala om efteråt när det ska provsmakas.
Läs också: Ska bebisen ha napp?