Läs också: Leksaker & Rosa kläder
Varför gifter man sig? Är det på grund av kärlek eller finns det andra aspekter med i bilden. För egen del är svaret självklart. Min underbara fru, barnen och jag hör ihop. Giftermålet är en symbol för vår enighet. En metafor för vår kärlek.
Fast de är ju klart, vissa saker blir lättare för oss som familj. Som gifta slipper vi massa krångel och säkert en hel del missförstånd. Om inte annat så på semestern.
På väg hem i somras hade det till exempel varit bra att vara gift. Hela incheckningen stannade upp och kön växte mer och mer bakom oss. Allt på grund av att barnen och jag inte hade samma efternamn som mamma. Och vad i hela friden skulle kvinnan vid desken göra nu? Datasystemet tillät inte mer än ett barn, under två år, per vuxen. Och här stod jag med tre ungar. Hjälp var tvunget att tillkallas. Våra förklaringar om att vi faktisk var två vuxna. Både mamma och pappa som reste med barnen saknade betydelse. Vi hade ju olika efternamn.
Till slut med hjälp av lite trixande med incheckningssystemet ordnade det sig. Inte på så sätt att man delade upp barnen mellan oss. Nej då, alla ungar checkades in med mig.
Nyansskillnaderna kan vara viktiga
Till trots för att vi lever på 2000-talet gäller inte samma regler gäller för sambor som för gifta. Det finns fortfarande fördelar med att vara gift kontra att vara sambo.
– I stort kan man säga att det inte är några större skillnader rent juridiskt på om man är gift eller ogift. Framförallt rör det sig om nyansskillnader. Är man gift så är systemet sådant att det mesta sker mer eller mindre automatiskt. Det blir lättare och enklare att ordna med saker och ting, säger Kent Källström, professor i civilrätt och familjerätt vid Stockholms universitet.
Läs också: Fan, jag skjuter inte med lösplugg!
De skillnader som finns handlar om samäganderättigheter, det vill säga vem som äger vad, och vårdnadsfrågan. Allmänt kan man säga att de som gifter sig delar allt. I samma ögonblick som man säger ”ja!” förvandlas vars och ens ägodelar till giftorättsgods. Som sambor däremot behåller var och en det den hade med sig in i samboskapet. Det enda som enligt sambolagen ska delas lika är sådant man har skaffat för gemensamt bruk.
Ingen skillnad för barnen
Den största skillnaden i fråga om barn märks direkt. Redan när barnet föds. Nyblivna samboföräldrarna måste gå till kommunen där fadern erkänner faderskapet, medan en gift man per automatik antas vara far till barnet.
Barnens vårdnad, boende och underhåll påverkas däremot inte om föräldrarna är gifta eller sambo. Det blir inte heller någon direkt juridisk skillnad när gifta föräldrar eller sammanboende separerar. Man är alltid underhållsskyldig mot sina barn.
Emellertid måste man som sambo skriva testamente för att överhuvudtaget ärva varandra. Det gör ingen skillnad om man har gemensamma barn – utan testamente är det barnen som ärver.
Slutsatsen blir således att det har lite att säga huruvida man är gift eller sambo. Framför allt rent praktiskt och i synnerhet för barnen. De små juridiska skillnaderna som finns kan man som regel försäkra sig mot. Förutsatt att man känner till att skillnaderna faktiskt finns där.
Kan man leva med eventuellt krångel på semestern är det enda egentliga skälet att gifta sig, det av kärlek. Det var i alla fall skälet till att vi gifte oss.
Läs: Pappaledighet?