BVC-sköterskan Marianne Rydin har tillsammans med journalisten Lena Lidbeck författat boken Nya bebishandboken 0-1 år, 233 vanligaste frågorna på BVC. I boken kan man i olika ämnesindelningar följa vad föräldrar undrar över hos sin BVC-sköterska. Här följer ett utdrag av frågorna:
- Hur vet jag att barnet får i sig den ”feta” mjölken? Om barnet tömmer det ena bröstet innan det börjar med det andra har barnet fått i sig den feta mjölken som kommer sist ur bröstet. Om man hittat sitt sätt att amma och bebisen går upp i vikt behöver man aldrig fundera över om den feta mjölken når barnet.
- Varför andas mitt barn så oregelbundet i sömnen? Andningen är ibland snabb och oregelbunden hos den nyfödda. Ibland är den så ytlig att den knappt märks. Små korta andningsuppehåll är vanligt. Det kan vara störande då barnet snusar och snörvlar för lättväckta föräldrar -men det är helt normalt.
- Hur lindrar man röd irriterad hud i hudvecken? Var noga med att torka efter tvätt. Blås lite försiktigt på den röda huden så den blir torr. Lufta. Badda med lite bröstmjölk. Om det inte hjälper kan man pröva med skyddande vätskeavstötande salva, till exempel Inotyol.
- Vita prickar på näsan, vad är det? På den nyfödda bebisen är porerna inte riktigt som de ska. Små vita, hårda prickar, som kallas milier, kan finnas framförallt över näsan och på kinderna. De orsakar inget besvär för bebisen och försvinner så småningom.
- Hur tar jag tempen på barnet? Det finns olika termometrar för mun, armhåla, öra och stjärt. Den vanliga stjärttermometern passar bäst för barn. Den mäter säkrast. Lägg barnet över dina knän eller lägg barnet på skötbordet och lyft baken lite genom att fatta om bebisens fötter.
- Vad gör jag om bebisen sätter i halsen? Lägg barnet på mage längs din underarm eller över knät. Huvudet ska ligga lägre än bröstet. Stöd huvudet i din hand. Ge med handflatan fem snärtiga slag i ryggen mellan skulderbladen. Titta och känn efter om något kommit upp. Om inte, vänd barnet på rygg mot din andra underarm, eller i knät, forfarande med huvudet lägre än bröstet. Stöd huvudet vid vändningen. Ge brösttryck genom att ta ut rätt tryckpunkt: Tänk en linje mellan bröstvårtorna. Placera pek- och/eller långfinger nedanför bröstbenet cirka två centimetrar, ganska snärtigt, upprepa fem gånger. Träna gärna så att greppen sitter i bakhuvudet!
- När kan bebisen få ”vuxenmat” ? Bebisen kan få mosad eller mixat vuxenmat från det att man börjar med smakportioner. Man utesluter salt och starka kryddor. Från cirka ett års ålder kan barnet äta samma mat som vuxna.
Läs mer om första hjälpen för barn
Läs mer om mat från 6 månaders ålder
Ställ din fråga till Babyvärldens barnpsykolog Eva