BebisDin kropp efter förlossningen

Din kropp efter förlossningen

Av Pernilla Gudmundsson 409 Uppdaterad 09.08.11

Många talar om livet ”före och efter” barnen. För vissa gäller förändringen även den egna kroppen. Sätter de nio månaderna oåterkalleliga spår som man får leva med? Eller kan man göra något åt de mindre välkomna förändringarna? Babyvärlden har frågat barnmorska Pernilla Ny och fitnessexpert Olga Rönnberg.

– Kroppen återgår i stort sett till det normala efter en graviditet, säger Babyvärldens barnmorska Pernilla Ny. Det enda som med säkerhet går att se är att öppningen i livmodertappen ändrar form.

Babyvärldens fitnessexpert Olga Rönnberg trycker på det här med aktiv träning:

– Man kan inte slå sig till ro med att kroppen återgår av sig själv efter förlossningen. Man måste träna.

Hela kroppen påverkas av graviditet och förlossning. När det gäller permanenta förändringar så är barnmorskan och fitnessexperten överens: brösten tar mest stryk.

– Brösten påverkas av graviditeten och inte av amningen som många tror. Brösten ökar i volym under graviditet på grund av tillväxt i mjölkkörtlar och allmänt ökad blodcirkulation. Detta kvarstår en tid efter förlossningen och under amningsperioden. Efter amningsperioden återgår de så småningom till sin ursprungliga form, en viss tyngdhet brukar dock kvarstå, säger Pernilla Ny.

– Många tror att brösten påverkas av amningen. Men det är själva graviditeten som påverkar. Brösten töjs ut, det är extra blod, och mjölkkörtlar, brösten svullnar upp och går sedan tillbaka i volym, de blir lösare. Jag var helt säker på att jag fått mindre byst efter mina graviditeter och gick för att köpa en mindre behå. Den satt verkligen illa och klädesbiträdet sa att jag behövde samma kupa som tidigare. Jag hade inte fått mindre bröst – de hade bara blivit lösare! Man kan dessvärre inte träna mjukdelar. Man får leva med att brösten tappar viss form efter en graviditet, säger Olga Rönnberg.

Blir sexlivet sämre?

– Många kvinnor undrar över om slidan blir förslappad och om sexlivet därmed blir sämre. Detta är ju väldigt individuellt och beror väldigt på dels hur förlossningsförloppet, men om vi utgår från den normala förlossningen så påverkar den inte. Den hormonella förändringen i slemhinnorna inträffar redan under graviditeten. Därefter återgår den så småningom till det normala. Men som vanligt så kräver kroppen träning och för de som jobbar på med sina bäckenbottenövningar återgår deras underliv till det normala fortare, säger barnmorska Pernilla Ny.

Läs mer om knipövningar här

Sladdrig hud

Att man får ett överskott av hud efter en graviditet är ju knappast någon överraskning. Ju äldre man är desto mindre elastisk är huden, något som försvårar när den ska dra ihop sig igen.

Läs mer om hudoperationer här

Magmusklerna har glidit isär

De magmuskler som bildar ditt ”sex-pack” (magrutorna som syns på vältränade personer) går isär under graviditeten för att ge plats åt det växande barnet och kan vara allt mellan 2 cm brett och 12 cm långt till 20 cm brett och lika långt som hela magmuskelns längd. Efter förlossningen ska förhoppningsvis musklerna läka samman igen.

– ”Nio månader upp, nio månader ner.” Jag brukar säga att man ska ge sig själv ett år innan man kan räkna med att magen är i samma form igen. Men inte mycket här i livet händer av sig själv. Man måste träna, säger Olga Rönnberg. Det är smart att förbereda sig inför en graviditet. Om man inte gör något mellan graviditeterna så blir det tuffare att ta igen efteråt. Det handlar framför allt om funktion, att stärka kroppen. Hela hållningen påverkas om man inte tränar sina magmuskler. Man kan få ont i ryggen och bäckenet, få framåtskjutna axlar, blodcirkulation och andningen blir inte optimal om man inte har bra magmuskler.

Läs Olgas träningstips här.

Strior är svårbehandlade

Strior, strimmor eller hudbristningar beror dels på hormonerna under graviditeten men också om att huden töjs ut. Strior är svårbehandlade. Man kan förebygga genom att smörja med mjukgörande olja under graviditeten. De går tillbaka, men inte helt.

Läs mer om hudstrior och vad man kan göra här

Hormonpåverkan

– Man kan få bredare höfter eftersom bäckenet utvidgas. Det har med hormoner att göra. Relaxin utsöndras för att bäckenet ska bli mjukare, det påverkar de inre organen för att magen ska växa. Vissa upplever det som att de förblir bredare även efter förlossningen, vissa inte. Det kan vara bra att gå till kiropraktor ett år efter förlossningen och kolla så att bäckenet har gått tillbaka till ursprungsläge, annars kan hela ryggraden påverkas. Det är jätteviktigt att bäckenet ligger rätt, säger Olga Rönnberg.

Försvinnande rumpa

– Rumpan försvinner! Det är två grejer som samspelar. Dels är man inte lika fysiskt aktiv under graviditeten när det gäller vardagsmotion som att gå i trappor, plocka upp grejer från golvet och så vidare. Man använder helt enkelt inte rumpmusklerna lika mycket. Dels handlar det indirekt om amningen. En del av det fett man lagrar under graviditeten behövs för att kunna amma. Efteråt försvinner fettet från rumpan. Många upplever det som att rumpan blir lösare och hängigare. Då kan man fylla ut den med muskler genom träning, säger Olga Rönnberg.

Läs mer: Den vanligaste plastikkunden är en mamma

Mammor vill ha intimkirurgi

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...