Bebis1 vecka

1 vecka

Av Bebisvarlden 325 Uppdaterad 16.10.23
Gråt och sömn är två nyckelord när man har en bebis. Svara på bebisens gråt och försök ta reda på vad det är barnet behöver. Bebisar sover mycket, men inte nödvändigtvis på natten när du är trött. Låt bebisen styra dygnsrytmen precis i början.

Om barnet: Medfödda reflexer

Nyfödda bebisar rör sig mycket. Ofta kan man känna igen rörelsemönstret från när bebisen var i mammans mage. Men hur mycket av de här rörelserna styr barnet medvetet? I början är det inte så många. Både i fosterlivet och under de första veckorna utanför magen har bebisen en del automatiska reflexer som kallas primitiva reflexer. Dessa är viktiga för att bebisen ska överleva de första veckorna och handlar i stort sett om att äta. Med hjälp av gripreflexen och gångreflexen kan du se bebisar krypa fram till mammans bröst bara några minuter efter födseln. Med hjälp av sökreflexen hittar bebisen fram till mammans bröstvårta. Sugreflexen ser till att modersmjölken hamnar i bebisens mage.

I början är det få av rörelserna som är viljestyrda eftersom de är reflexer. Men efter hand som barnet utvecklas får det mer och mer kontroll över rörelserna och kan styra dem själv. Det sker uppifrån och ner, alltså från huvudet och neråt. Det betyder att det första bebisen får kontroll över är huvudet. I början handlar det om att kunna lyfta huvudet på sidan i några sekunder. Från att barnet är en månad gammal kommer det att kunna hålla huvudet uppe längre och längre när det ligger i magläge på golvet eller på annat stabilt underlag.

Till föräldrarna: Gråt som kommunikation och sömn på alla dygnets tider

Gråt är bebisens allra första språk och räknas som en form av kommunikation. Alla barn gråter. Det är helt naturligt att barn gråter, särskilt de första veckorna. Försök att inte bli stressad när bebisen gråter. Försök istället att förstå varför. Gråt innebär att bebisen har ett behov som behöver tillfredsställas. Det viktigaste du kan göra som förälder är att ta upp barnet så fort det gråter och försöka förstå varför det gråter, vad det behöver. Det är inte helt tydligt från början. Det behöver inte alltid vara hunger eller något obehag. Om gråten kommer sent på kvällen kan det också bero på en urladdning efter att barnet haft många intryck under dagen.

Att lära sig att förstå barnets signaler är inte helt lätt i början. I regel gråter barnet för att det är hungrigt eller behöver en torr blöja. Men det kan också bero på ilska eller på att det har ont. Efter en tid gråter barnet för att det vill ha uppmärksamhet, men precis i början har bebisen inte den sociala kompetensen för detta. Man ska inte låta barn ligga och gråta. Man ska alltid svara. Om du låter barnet ligga och gråta lär du det passivitet. Det lär sig att det inte hjälper att gråta. Forskning har visat att barn som får ligga och gråta utan att bli tröstade gråter mer och mer, längre och längre. Barn som blir bemötta i sin gråt, upplyfta och tröstade gråter mindre. Barn som får ligga och gråta blir mer otrygga även längre upp i åldrarna.

Bebisen kommunicerar på fler sätt än bara gråt. Kroppspråk och ansiktsuttryck är en annan viktig del. Även här är föräldrarna viktiga. Prata med barnet, var nära, använd kroppsspråk och visa på olika ansiktsuttryck. Ta gärna god tid på er vid matning och prata hela tiden med barnet. I de här situationerna är avståndet mellan ditt och barnets ansikte perfekt, med tanke på bebisens lite outvecklade syn. Nyfödda ser nämligen bäst på 20-30 cm avstånd – avståndet från ditt armveck till ditt ansikte. Titta ner på bebisen och prata under tiden. Bebisen lär sig fort att känna igen sin mamma och nära familjemedlemmar, men först runt tvåmånadersåldern kommer färgseendet och skärpan. Då ser barnet tydligare.

Sov när bebisen sover

Nyfödda bebisar sover mycket. En del föräldrar blir överraskade över hur stor del av dygnet som bebisen sover, särskilt de allra första veckorna innan barnet fått en tydlig dygnsrytm. Det är normalt att barnet sover omkring 20 timmar per dygn men ofta kortare stunder och gärna mer på dagen än på natten. Det är behoven för mat, blöjbyte och närkontakt som styr när bebisen är vaken. I början är det ingen idé att försöka påverka bebisens dygnsrytm, utan hellre försöka vila när bebisen vilar så att du har energi när bebisen är vaken. Dygnsrytmen kommer att falla på plats efterhand. Låt barnet följa sina instinkter, sova när det är trött och äta när det är hungrigt. När barnet blir äldre kan man försöka få barnets dygnsrytm att stämma bättre med resten av familjen genom att hålla det vaket längre på dagarna och skapa bra läggrutiner. Men de allra första veckorna är det bebisen som styr över hur dagarna och nätterna blir.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...