FörlossningFörlossningens faserTa hål på fosterhinnorna – varför och hur?

Ta hål på fosterhinnorna – varför och hur?

Barnmorskan använder en amnihook om hon behöver ta hål på fosterhinnorna för att få vattnet att gå. Foto: Ragna T. Larsen
Av Barnmorska Ragna T. Larsen, Mamastork 799 Uppdaterad 04.11.19
Vanligtvis går vattnet under den aktiva fasen av förlossningen, men inte alltid. Ibland börjar hela förlossningen med vattenavgång, några få barn föds i en intakt fosterhinna och ibland tar barnmorskan hål på hinnorna under förlossningens gång. Här förklarar vi hur det sistnämnda går till, och varför det görs.

Det allra vanligaste är att det går hål på hinnorna, och att vattnet därmed går, under den aktiva fasen av förlossningen. Ibland börjar hela förlossningsprocessen med att vattnet går, även om det är vanligast att det börjar med värkar. Det är sällsynt att en baby föds i en intakt fosterhinna. Då ligger alltså babyn fortfarande inne i fosterhinnan med vatten, som den har legat i inuti livmodern, när den kommer ut.

Tar hål på hinnorna om det går långsamt
Vanligen fortskrider förlossningen fint när den väl har satt igång. Det innebär att livmoderhalsen öppnar sig successivt, och babyn tränger gradvis längre ned i bäckenet vartefter som värkarna byggs upp och kommer tätare och tätare.

Men ibland kan det stanna upp lite grann, och inte fortsätta som förväntat. Då får man prova olika sätt att få i gång förlossningen igen. Kanske behöver mamman lite extra energi i form av mat, dricka och/eller vila? Kanske behöver hon byta ställning för att få mer hjälp av tyngdkraften? Kanske hjälper det att tömma urinblåsan för att få mer utrymme i bäckenet?

När en förlossning går trögt är personalen ganska kreativ för att få i gång förloppet igen. Men ibland måste man göra mer än det som nämns ovan. Exempelvis kan man ta hål på hinnorna, så att vattnet går. Värkarna blir oftast betydligt mer effektiva när vattnet har gått, så det kan vara ett bra sätt att få mer kraftfulla och effektiva värkar.

Så tar barnmorskan hål på hinnorna
Instrumentet som används för att ta hål på fosterhinnorna kallas amnihook. Tänk dig en lång virknål i plast med en pytteliten hake ytterst.

Du får ligga på en säng eller brits utan trosor, barnmorskan känner med två fingrar i vaginan och för upp kroken längs fingrarna. De allra, allra flesta känner bara fingrarna och märker inte att vattnet går förrän det blir varmt och blött mellan benen.

Man försöker oftast att ta hål på hinnorna i en värkpaus men ibland behöver hinnan vara mer utsträckt eller uppblåst och då väntar man hellre in en värk. Det är som att ta hål på en ballong – det är lättare när den är uppblåst.

När det går hål på hinnorna kommer det oftast att rinna lite fostervatten under resten av förlossningen. De flesta har därför en binda på sig efteråt, och en del har det förstås redan innan man tar hål på hinnorna.

Andra skäl att ta hål på hinnorna
Det kan också finnas medicinska skäl att ta hål på hinnorna så att vattnet går. Ibland används det som ett sätt att sätta igång förlossningen. Det kan också handla om att man behöver kontinuerlig övervakning av babyns hjärtljud via en elektrod som fästs på babyns huvud. Då måste vattnet först ha gått.

Det finns också andra, lite mer ovanliga skäl till att man gör så att vattnet går, men det vanligaste skälet är att förlossningen går långsammare än önskat och att man vill att värkarna ska bli effektivare.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Daniel

Så populært er Daniel:2983 personer har detta namn.I 2021 var Daniel på 51:e plats bland Topp 100 guttenavn i Australia 2021. I 2023 var Daniel...