FörlossningEfter förlossningen10 snabba om eftervärkar och avslag

10 snabba om eftervärkar och avslag

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Elisabeth Rongved 1968
Direkt efter att babyn är förlöst börjar kroppen jobba sig tillbaka till normalläge. De flesta som har fött upplever blödningar och smärtsamma värkar. Men vad är egentligen normalt? Barnmorska Ragna T. Larsen svarar på några av de vanligaste frågorna om eftervärkar och avslag.

1. Vad händer egentligen i kroppen direkt efter att man har fött?

Omedelbart efter förlossningen börjar kroppen återhämta sig. Livmodern, som har varit ända upp till bröstbenet och väger runt 1 kilo som mest, börjar dra ihop sig igen för att återgå till sin normala storlek på 50–70 gram. Redan kort efter att barnet har kommit ut har livmodern dragit ihop sig och når till naveln, och efter några veckor är den lika liten som en glödlampa.

2. Varför har man smärtsamma värkar även efter förlossningen?

Det är ett enormt jobb för livmodern att dra ihop sig igen för att uppnå normal storlek. Värkarna som många känner det första dygnet efter förlossningen beror på dessa sammandragningar. Ju fler barn man har burit, desto större har livmodern varit. Det är därför omföderskor (eller förstföderskor med tvillingar och trillingar) ofta känner av eftervärkarna mest.

3. Hur länge håller eftervärkarna i sig?

Eftervärkarna känner man allra mest under ett par dagar efter förlossningen. Hormonet som driver ut mjölken är detsamma som får livmodern att dra ihop sig, och det är därför man ofta känner värkarna när man ammar.

4. Hur kan man dämpa smärtan?

Det är viktigt att kissa ofta, för att minska trycket på livmodern. När man har fött kan det vara svårt att känna när man behöver gå på toa, så kissa efter klockan! Ett annat tips är att ligga på magen om du kan, för att skapa tryck mot livmodern. Det får den att dra sig tillbaka. Värmeflaska på magen är också till god hjälp. På BB får du smärtstillande om du ber om det.

5. Varför blöder man efter förlossning?

Inne i livmodern finns ett stort sår där moderkakan har suttit, och blödningen efter förlossningen beror på det såret. Blödningen kallas avslag.

6. Hur länge varar avslaget?

Det är individuellt hur länge avslaget varar och de sista veckorna handlar det för de flesta om små blödningar som det räcker att använda trosskydd för. Men efter åtta veckor bör avslaget ha slutat helt.

7. Kan man bada och ha samlag när man har avslag?

På grund av risken för infektion bör du undvika att bada i badkar, bassäng eller hav och sjö tills avslaget har slutat helt. Du kan ha samlag, men då bör partnern använda kondom.

8. Hur vet man att man har ett normalt avslag?

Avslaget börjar som en riklig menstruationsblödning. De första dagarna blöder du kraftigt. Då är det viktigt att använda tjocka bindor och byta ofta. Så småningom minskar blödningen, men efter ett par veckor kan det komma en ny omgång med färskt, rött blod. Detta beror på att sårskorpan inne i livmodern lossnar. Sedan avtar blödningen igen, och runt 6–8 veckor efter förlossningen ska det ha slutat blöda.

9. Vad gör man om man är osäker på om avslaget är normalt?

Det är viktigt att du är uppmärksam på om avslaget ändrar karaktär från det som beskrivs under punkt 8. Om du får feber, om livmodern känns öm eller om avslaget börjar lukta illa ska du omedelbart ta kontakt med vården.

10. Gör avslaget ont?

Nej, avslaget ska inte vara smärtsamt.

Ragna T. Larsen är barnmorska på Mamastork i Stavanger. Hon jobbar också på förlossningsavdelningen på Stavanger Universitetssjukhus.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...