1. Vad händer egentligen i kroppen direkt efter att man har fött?
Omedelbart efter förlossningen börjar kroppen återhämta sig. Livmodern, som har varit ända upp till bröstbenet och väger runt 1 kilo som mest, börjar dra ihop sig igen för att återgå till sin normala storlek på 50–70 gram. Redan kort efter att barnet har kommit ut har livmodern dragit ihop sig och når till naveln, och efter några veckor är den lika liten som en glödlampa.
2. Varför har man smärtsamma värkar även efter förlossningen?
Det är ett enormt jobb för livmodern att dra ihop sig igen för att uppnå normal storlek. Värkarna som många känner det första dygnet efter förlossningen beror på dessa sammandragningar. Ju fler barn man har burit, desto större har livmodern varit. Det är därför omföderskor (eller förstföderskor med tvillingar och trillingar) ofta känner av eftervärkarna mest.
Läs också:
3. Hur länge håller eftervärkarna i sig?
Eftervärkarna känner man allra mest under ett par dagar efter förlossningen. Hormonet som driver ut mjölken är detsamma som får livmodern att dra ihop sig, och det är därför man ofta känner värkarna när man ammar.
4. Hur kan man dämpa smärtan?
Det är viktigt att kissa ofta, för att minska trycket på livmodern. När man har fött kan det vara svårt att känna när man behöver gå på toa, så kissa efter klockan! Ett annat tips är att ligga på magen om du kan, för att skapa tryck mot livmodern. Det får den att dra sig tillbaka. Värmeflaska på magen är också till god hjälp. På BB får du smärtstillande om du ber om det.