Babyn i magen ligger väl skyddad i en fostersäck som är fylld med fostervatten. Det är när det går hål på hinnorna i fostersäcken som vattnet går. Du ska alltid kontakta förlossningsavdelningen om du tror att vattnet har gått.
– Om det är en reell vattenavgång behöver du inte tveka om vad som händer. Du blir ordentligt våt, och klarar inte att knipa av det – som du skulle ha kunnat göra om du kissat. Det rinner nedför benen eller flyter ut om du ligger, säger Babyvärldens barnmorska Grethe R. Teigen.
Läs också:
Du kan läcka fostervatten under en längre period. Misstänkt fostervattenläckage bör alltid kollas upp. Kontakta sjukhuset även om du är osäker på om det verkligen är fostervatten som läcker. Handlar det om en väldigt tidig vattenavgång kan man ibland få antibiotika för att förhindra att det utvecklar sig till en infektion.
Osäker?
Men ibland kan den gravida vara osäker på om det verkligen är vattnet som har gått. Det kommer kanske bara lite, och så slutar det.
– Då kan det hända att det bara är den yttre fosterhinnan som har spruckit. Det finns nämligen två fosterhinnor och mellan dem finns också vatten – upptill en kopp. Är det bara den yttre som spricker är det inte en reell vattenavgång. Hålet kan stänga sig igen och hinnan fyllas upp med nytt vatten, säger Grethe.
Om det är osäkert om vattnet verkligen har gått blir du oftast ombedd att ta på dig en binda.
– Och när bindan är våt ber vi dig att komma till förlossningsavdelningen. Du ska helst inte byta binda innan du kommer in. Och tar du av dig bindan bör du i alla fall ta med den, så att vi kan göra en bedömning av hur mycket det egentligen är, säger Grethe.
Vanligen är detta tillräckligt för att ta reda på om det är vattnet som har gått. Men barnmorska Grethe R. Teigen säger att de vid enstaka tillfällen behöver gå vidare med en fysisk undersökning, där ett spekulum används för att se om hinnorna är intakta, eller ta ett så kallat PROM-test som visar om det är fostervatten.