GravidKomplikationerGravid och ont i ryggen

Gravid och ont i ryggen

Många känner, i varierande grad, att ryggen påverkas av graviditeten. Illustrationsfoto: iStock
Av Barnmorska Ragna T. Larsen, Mamastork 255
Känner du av din rygg under graviditeten? Du är inte ensam! Här får du veta vad som kan orsaka besväret och vad du kan göra för att lindra smärtan.

Korsryggen känns sliten och trött när du har stått en kort stund. Hela ryggen känns stel när du reser dig från soffan, och du måste röra dig en stund för att stelheten ska släppa. Om du tar en promenad måste du kanske sakta ned på tempot och sätta dig och vila ryggen en stund. Det kan vara svårt att hitta en skön ställning för ryggen, både när du sitter ned och ligger.

Känner du igen dig? Om du gör det har du samma problem som många, många andra gravida, som i olika grad känner att ryggen påverkas av graviditeten.

De flesta klarar sig bra

De flesta gravida har inte så ont i ryggen att det blir ett jättestort problem. Men det kan kräva lite mer uppmärksamhet än man egentligen skulle önska. Genom att tänka sig för och lyssna på kroppens signaler klarar man sig ganska bra i vardagen.

Vad påverkar?

Det händer otroligt mycket i den gravida kvinnokroppen. För att förstå att ryggen av och till kan smärta när du är gravid kan du tänka på detta:

– Det växande magen gör dig framtung och du ändrar din hållning för att hålla balansen. Tyngdpunkten förändras alltså – och det påverkar ryggen.

– Graviditetshormonet relaxin bidrar till att göra muskler, senor och ledband mer töjbara – det kan kännas i både bäckenet och ryggen.

– Som gravid lägger du på dig – det påverkar hela kroppen, även ryggen.

– Den växande livmodern och babyn gör så att dina magmuskler töjs och sträcks ut och ofta glider isär lite grann, och tyngden ger dessutom en ökad press nedåt mot bäckenbottnen.

Alla dessa förändringar kan påverka den svank som din rygg vanligen har, och det kan ibland ge ryggsmärtor och besvär.

Träning

Som gravid kan du själv se till att vara i god fysisk form och träna regelbundet. Prata med barnmorskan, och delta gärna i träning för gravida om det erbjuds där du bor.

Behandling

Om besvären påverkar dig så pass mycket att din vardag begränsas, eller om du känner att du kanske skulle behöva vara sjukskriven från ditt jobb, kan du prata med läkare. Du kan få en remiss till fysioterapeut, eller så tar du själv kontakt med en kiropraktor. Dessutom kan det förstås vara bra att prata med din arbetsgivare och se om ni kan göra några justeringar av dina arbetsuppgifter, som underlättar.

Ryggont räknas enligt Försäkringskassan som ett normalt graviditetsbesvär, och ger därför inte rätt till sjukpenning. Om besväret är ovanligt svårt kan det räknas som sjukdom och ge rätt till sjukpenning, men då måste det tydligt framgå i läkarintyget.

Anpassning
Ofta är det möjligt med anpassningar på jobbet, som gör att det fungerar att arbeta. Men då måste man också ta upp problemet med arbetsgivaren. Ibland kan ett höj- och sänkbart skrivbord hjälpa, eller kanske möjligheten att lägga sig ned en stund för att avlasta ryggen ordentligt. Det kan handla om en extra paus vid lunch eller en kontorsstol som passar dig som gravid bättre. Tänk också på att prata med din partner så att ni kan hitta bra lösningar hemma. Även om graviditet är en helt normal, sund och frisk process, är det likväl ett undantagstillstånd då kroppen bär mycket tyngre än vanligt.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...