De extra gravidkilona hamnar inte bara på magen. Brösten växer och du lägger på dig runt höfterna. Dessutom ökar blod- och vätskevolymen i kroppen, och du bygger upp fettreserver som du kommer att ha nytta av när du ammar.
I genomsnitt ökar vikten med mellan 10 och 16 kg under graviditeten. Om mamman är underviktig innan hon blir gravid bör hon lägga på sig mer. Det motsatta gäller överviktiga, som redan har fettreserver att använda och därmed inte behöver gå upp lika mycket i vikt.
Bäst att vara normalviktig när du blir gravid
År 2017 hade 41,5 procent av de kvinnor som skrevs in på mödrahälsovården ett BMI (body mass index) över 25, vilket är gränsen för övervikt. 26,4 procent hade ett BMI som indikerade övervikt och 15,1 ett BMI som indikerade fetma (30 eller mer). Det visar siffror från Socialstyrelsen.
– Det är bekymmersamt att siffrorna fortsätter att öka eftersom högt BMI innebär risk för både mamma och barn. Därför är det viktigt att lyfta den här lite känsliga frågan, liksom att det görs ett preventivt arbete i samhället och att mödravården erbjuder insatser och stöttar kvinnor under och efter graviditet, säger Anna Sandström, föredragande läkare och specialist i obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset.
SÅ FÖRDELAR SIG VIKTEN:
Barnet: ca 3,5 kg
Fostervatten: ca 0,8 kg
Bröst: ca 0,4 kg
Vätska i vävnaderna: ca. 1,2 kilo
Moderkaka: ca 0,6 kg
Livmoder: ca 1,0 kg
Blodvolym: ca 1,2 kg
Fettreserver: ca 3,5 kg
TOTALT: ca 12,2 kilo
De första tre månaderna av graviditeten är det vanligt att gå upp och ned ett par kilo. Under resten av graviditeten bör dock viktökningen ske jämnt och gradvis. Den är oftast störst mellan vecka 17 och 24, och mindre de sista veckorna före förlossningen. Om man plötsligt går upp rejält i vikt, blir svullen och vet att man har förhöjt blodtryck ska man ta kontakt med barnmorska eller läkare. Detta kan vara tecken på havandeskapsförgiftning.