GravidKomplikationerBlödningar under graviditeten

Blödningar under graviditeten

Blödning betyder inte nödvändigtvis missfall, men om du även har magsmärtor ökar risken för att något är på tok. Illustrationsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 1304
Det finns få saker som är så skrämmande när man är gravid, som att upptäcka att man blöder. Men även om blödningar alltid ska tas på allvar, går det oftast bra.

Blödning och graviditet hör inte ihop. Du ska alltid ta en blödning på allvar. Hur orolig du bör bli beror på hur långt gången du är, och mängden blod.

Småblödningar i form av lite rosa på pappret när du torkar dig, eller en liten droppe i trosan, är vanliga och som regel ofarliga. När det gäller småblödningar under första halvan av graviditeten finns det oftast inte så mycket att göra, mer än att ta det med ro och avvakta och se vad som händer. Du kan också kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177 för råd, och vid kraftigare blödning bör du söka vård på akutmottagning eller en gynavdelning.

Om du får en blödning under andra halvan av graviditeten bör du alltid söka vård omgående. Efter graviditetsvecka 22+0 ska du söka vård på en förlossningsavdelning. Blödningar kan oftast inte stoppas. Men om de beror på försvagad eller mogen livmodertapp kan man försöka förhindra att förlossningen startar.

Det finns många olika orsaker till blödning under graviditeten. Och det är absolut inte så att blödning är lika med missfall.

Nidationsblödning
Redan innan mensen skulle ha kommit, kan det komma en blödning. Den så kallade nidationsblödningen kommer i samband med implantationen, när det befruktade ägget fäster i livmodern, och den är helt ofarlig. Det handlar inte om stora mängder blod utan oftast bara lite rosa på pappret när du torkar dig, eller en liten droppe i trosan.

Blödning vid förväntad mens
Många blöder lite runt tiden för den förväntade mensen. Det kan vara förvirrande men är oftast inte farligt. Det finns inte så mycket annat att göra än att vänta och se – kan det vara början av menstruationen eller ett tidigt missfall? Blöder du mycket är risken stor att du aldrig får veta om det är det ena eller det andra. Men små blödningar behöver inte betyda någonting alls, och graviditeten går vidare utan problem.

Blödning runt vecka 10
Under graviditetens första veckor producerar gulkroppen (corpus luteum) i äggstockarna graviditetshormoner. Runt vecka 10 tar moderkakan över produktionen. Övergången kan innebära en liten minskning av mängden hormoner, och i samband med det kan det komma en liten blödning. Som regel är en sådan blödning inget att oroa sig över.

Småblödningar – ofta efter samlag
Detta är en vanlig orsak till blödning under graviditeten. Och den är nästan alltid ofarlig. I livmoderhalsen och vaginan finns blodrika slemhinnor som lätt kan blöda. Och då är det alltså inte graviditeten som ger upphov till blödningen. Många upplever att det blöder lite grann efter samlag, och då är det som regel från dessa slemhinnor. En del får också småblödningar helt oprovocerat. Det kan vara klokt att ta det lite försiktigt efter en sådan blödning, men samlag kan inte ensamt orsaka ett missfall.

Blödning vid missfall
Man tror att bara runt hälften av alla befruktningar resulterar i en levande baby. Många missfall sker så tidigt att kvinnan inte märker om det är ett missfall eller menstruation. Missfall börjar ofta med en blödning, men kan också börja med att det gör ont i magen. Kännetecken är tilltagande blödning och magsmärtor. Mängden blod är inte alltid avgörande, och ofta görs ett ultraljud för att se vad som orsakar blödningen.

Blöder man väldigt mycket vid ett missfall kan det bero på att inte hela moderkakan har stötts ut. Då ska man söka omedelbar hjälp, och det kan bli nödvändigt med skrapning.

Blödning som tecken på fördröjt missfall
Det händer att fostret dör utan att kroppen stöter ut det. Kvinnan kan märka att graviditetssymptomen försvinner eller att det kommer lite småblödningar eller brunt, gammalt blod. Ett ultraljud kan bekräfta om det handlar om ett fördröjt missfall, och det blir ofta nödvändigt med skrapning.

Blödning med jämna mellanrum
Vissa kvinnor upplever en lätt blödning runt tiden som de normalt skulle ha haft mens, utan att man vet varför. Det är ofta bara lite blod som kommer, och kvinnorna ser snabbt ett mönster. Det är något man bör prata med barnmorska eller läkare om, men det är oftast helt ofarligt.

Det viktigaste med upprepade blödningar är att man inte ska låta det pågå för länge utan att kontakta vården. Sådana blödningar kan bero på cellförändringar i livmodern och bör kollas upp.

Blödning från moderkakan
När moderkakan ligger för livmoderhalsöppningen kallas den föreliggande. Vanligtvis flyttar sig moderkakan bort från öppningen när livmodern växer. Är moderkakan i vägen vid rutinultraljudet i vecka 18–20 får man en ny tid för ett ultraljud senare under graviditeten, för att se om den har flyttat sig. Ligger moderkakan för nära öppningen, eller täcker den, i slutet av graviditeten, förlöses barnet med kejsarsnitt några veckor före beräknat förlossningsdatum.

När moderkakan ligger för eller precis vid öppningen ökar också risken för blödningar under graviditeten. Det behöver inte betyda att det handlar om för tidig moderkaksavlossning (se nedan), och behöver heller inte vara farligt. Men då blödningarna kan bli kraftiga, bör de alltid tas på allvar.

Blödningar innan man har varit på ultraljud kan också bero på moderkakan och dess placering – utan att man vet det. Med hjälp av en ultraljudsundersökning kan man se om moderkakans placering kan vara förklaringen till blödningen.

Teckningsblödning – tecken på att förlossningen är på gång
En blödning kan också vara ett av de första tecknen på att förlossningen är på gång att starta. Livmodertappen blöder lätt när den öppnar sig. Även prematur födsel kan börja med en sådan blödning. Då är det viktigt att omedelbart ta kontakt med förlossningsavdelningen så att man eventuellt kan försöka stoppa förlossningen och/eller ge sprutor som påskyndar mognaden av babyns lungor.

Blödning vid för tidig moderkaksavlossning
En av de otäckaste sakerna som kan hända under en graviditet är att moderkakan lossnar innan babyn är född. Det är inte vanligt, men alltid dramatiskt när det händer. Då måste babyn alltid tas ut med kejsarsnitt – på en gång. Fram tills barnet är fött är moderkakan barnets källa till syre, och lossnar den mister också barnet sin syretillgång. Rökare löper större risk att drabbas av för tidig moderkaksavlossning.

Det tydligaste tecknet på moderkaksavlossning är konstanta, kraftiga smärtor tillsammans med blödningen.

Blödningar kan inte stoppas
Bortsett från teckningsblödning som tecken på prematur födsel, då man kan ge värkhämmande mediciner för att försöka hindra att förlossningen drar igång, är det inte mycket man kan göra för att stoppa en blödning. Vid moderkaksavlossning måste man förlösa barnet. Men andra blödningar kan man inte göra något åt, annat än att ta det med ro och undvika samlag under tiden som blödningen pågår.

Blöder du tidigt i graviditeten kan man kolla med ultraljud om fostret lever, eller ta ett blodprov med ett par dagars mellanrum för att se om nivån av graviditetshormonet hCG ökar eller sjunker. Men förutom att övervaka och se vilken riktning det går åt är det inte mycket att göra.

Kommer det gå bra?
Det är förstås detta alla gravida vill ha svar på. Svaret är inte alltid så lätt att ge, och det beror naturligt nog också på när i graviditeten blödningen sker, och hur mycket blod det handlar om. Tilltagande blödning, ofta tillsammans med magsmärtor, är som regel ett dåligt tecken. Men inte alltid. Vänder vi på det kan vi se att många av dem som föder friska barn har haft blödningar under graviditeten. Så chansen att det går bra är stor.

De flesta blödningarna sker i första trimestern av graviditeten. Många tänker att de är trygga när de första tolv veckorna är avverkade. Och som regel är de det. Risken för missfall är störst tidigt i graviditeten. Andra trimestern är oftast den lugnaste fasen – även vad gäller blödningar.

Vanligtvis inte farligt för mamman
De flesta typerna av blödning är inte farliga för mamman. Det kan verka dramatiskt men ett missfall kräver oftast inte hjälp direkt. Många får dock bra hjälp av vården. Vid moderkaksavlossning kan det däremot bli så stora blödningar att det kan vara farligt för både mor och barn. Ta alltid blödningar på allvar, och kontakta vården!

När ska man oroa sig?
Ganska många upplever missfall. Och många av dem som har gjort det blir naturligt nog lite extra oroliga om de blöder under en senare graviditet. Det är också viktigt att tänka på att en graviditet ofta innebär en del osäkerhet. Ingen kan helt säkert garantera att det kommer att gå bra. Det gäller att försöka leva med den osäkerheten.

Det är inte mycket du kan göra
En blödning under graviditeten är vanligtvis inte självförvållad. Och de små blödningarna från slemhinnorna är inte farligare än när du blöder från andra slemhinnor – exempelvis i näsan eller munnen. Större och mer allvarliga blödningar beror inte på samlag eller träning. Och det är inte mycket du kan göra för att förebygga.

Upplever du en blödning är det bästa rådet att ta hand om dig själv. Varva ned, vila på soffan och avvakta. Kanske ska du låta bli att träna och ha samlag några dagar, särskilt medan blödningen pågår.

Källor: överläkare Philip von Brandis vid förlossningsavdelningen på Stavanger Universitetssjukhus, barnmorska Cecilia Kleven på Oslo jordmor og kvinnesenter, barnmorska Ragna T. Larsen på Mamastork samt 1177 Vårdguiden.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...