Av Maren Eriksen. Översatt til svenska av Helena Nyman Grosshög.24Uppdaterad 13.12.24
När börjar ett barn i livmodern höra, och vad hör din lilla bebis? Kanske mer och tidigare än du tror.
Öronens utveckling
Visste du att öronens utveckling börjar i närheten av munnen och rör sig uppåt och utåt mot rätt position under graviditeten? Och att innerörat och ytterörat utvecklas på olika ställen för att så småningom mötas?
Redan två veckor efter ett positivt graviditetstest, när du är gravid i 6:e veckan, börjar öronen bildas. Två veckor senare är de tydliga, även om de långt ifrån är färdiga. Vid 9 veckor börjar de sin resa mot en mer korrekt position. Samtidigt bildas balansorganet i innerörat.
Det är först vid 15 veckors ålder som öronen börjar nå sin slutliga placering på huvudet och de syns nu tydligt. Två veckor senare sitter de på rätt plats, men det dröjer fortfarande några veckor innan fostret kan höra.
I graviditetsvecka 23 har örats ben, hammaren, städet och stigbygeln, blivit tillräckligt hårda och kompakta för att fostret ska kunna höra.
I graviditetsvecka 24 sitter balansorganet på rätt plats i örat och örats strukturer håller på att hårdna och mogna. Balansorganet i örat är viktigt för att barnet i magen ska kunna hålla balansen.
När kan fostret höra?
Det är svårt att vara helt säker på när barnet i magen börjar höra, men vi vet att foster i 23:e graviditetsveckan hör eftersom de reagerar olika på olika ljud. Ultraljud visar till exempel att foster hoppar till vid plötsliga och skarpa ljud. Studier har visat att foster kan höra vissa ljud redan i 19:e graviditetsveckan.
Det som däremot är osäkert är hur bra barnet i magen hör. Kom ihåg att det är omgivet av fostervatten, även i hörselgångarna. Dessutom täcks huden av ett fettlager som kallas vernix/fosterfett och små duniga hår som kallas lanugo under graviditeten. Hur bra tror du att du skulle höra under vatten och med vax i öronen? Kanske inte särskilt bra? Vi vet att hörseln blir bättre med tiden och förväntar oss att fostret hör ganska bra vid 27 veckor, även om ljuden förvrängs något av fostervattnet.
Vad kan barnet i magen höra?
Det är lätt att tänka på vad barnet kan höra från livet utanför mammans mage, men det finns också ljud inuti mammans kropp som barnet kan höra. Det är nämligen inte helt tyst inne i livmodern. Fostret kan bland annat höra ljudet av mammans hjärta och matsmältning.
Forskning har visat att det är en bra idé att prata och sjunga för magen – både mamma och pappa/medmamma, syskon eller andra. Forskning har inte bara visat att spädbarn känner igen röster och ljud som de har hört i livmodern, utan att de också föredrar dessa framför andra. Dessutom är det ett bra sätt att knyta an till ditt barn i magen och vänja sig vid att prata med ett barn som ännu inte kan svara fullt ut. Det är viktigt för barnets språkutveckling.
Vi vet också att fostret gradvis hör allt bättre inne i livmodern och många gravida berättar att de också märker att barnet i magen lyssnar och svarar i form av rörelse eller lugn.
Vilka ljud gillar barnet?
Nyfödda barn tenderar att gilla ljusa ljud med lite melodi. Det är ingen slump att vi naturligt höjer rösten ett snäpp eller två när vi pratar med dem – vi gör det instinktivt för att det är det som fungerar bäst. Mammas röst är den som barnet har hört mest, så det är ofta den som barnet föredrar. Men spädbarn kan också känna igen andra som har pratat med dem före födseln.
Studier har också visat att bebisar känner igen musik som spelas ofta under graviditeten. Så du kanske har ett litet barn att dela din musiksmak med? När mamman lyssnar på lugn musik lugnar både hennes rörelser och hjärtslag ner sig, och samma sak händer med fostret. Ju bättre barnet i magen känner igen musiken, desto snabbare går det efter att musiken har startat. Detta tyder på att barnets minne känner igen ljuden.
Hur bra hör barnet?
Hörselsinnet utvecklas huvudsakligen under fosterlivet och fram till barnets första födelsedag. Ett hörseltest är en del av nyföddhetsundersökningen. Barnet deltar inte aktivt och det är tvärtom ofta en fördel om barnet sover under undersökningen.
Kan ljud störa barnet?
Bebisen i magen vänjer sig vid de flesta vardagliga ljud. Att barnet rycker till och blir skrämt av plötsliga och/eller höga ljud är inte helt olikt hur ett nyfött barn reagerar. Men från det att ditt barn kan höra vid 23/24 graviditetsveckor bör du fundera på om de ljud du omger dig med är lämpliga för små öron. Även om det är osannolikt att ditt barn tar skada av att lyssna på hög musik eller gå på konsert under graviditeten, kan det vara en bra idé att tänka på barnets behov innan du gör det.
Studier har visat att lågfrekvent ljud inte dämpas särskilt mycket av fostervattnet. Det finns även studier som visar att bullerexponering kan öka risken för att barnet får hörselskador. Andra studier visar också att fostret kan bli stressat av bullerexponering vilket kan innebära låg födelsevikt och för tidig födsel. Rekommendationen är därför att mamman håller sig borta från bullerzoner där hon måste bära hörselskydd efter graviditetsvecka 24.
Källor:Graviditet vecka för vecka, NHI: utveckling av det sensoriska systemet, NTNU: Graviditet och buller, National Library of Medicine: Utveckling av fostrets hörsel